Sastojci:
Za ribu:
- 700 g fileta oslića
- ¼ šolje pirinčanog brašna (za posipanje)
Za hrskavo testo:
- ¾ šolje brašna
- ¼ šolje pirinčanog brašna (za dodatnu hrskavost)
- 1 kesica praška za pecivo
- malo soli
- 1 šolja hladnog svetlog piva
Za prženje:
- ulje
Priprema:
Ako ste ljubitelj savršeno hrskave i sočne pržene ribe, onda je ovaj recept prava stvar za vas. Riba panirana u pivskom testu ima laganu, vazdušastu i ultra-hrskavu koricu, dok unutrašnjost ostaje sočna i mekana. Tajna je u hladnom pivu, koje stvara mehuriće u testu i čini ribu neverovatno hrskavom.
Ovo jelo je idealno za ručak ili večeru uz domaći tartar sos, svežu salatu i pomfrit. Možete ga poslužiti i kao brzi obrok uz umake po izboru – sigurno će nestati sa stola u rekordnom roku.
Osušite filete papirnim ubrusom i isecite ih na manje komade ili štapiće. Stavite pirinčano brašno u plitku posudu i lagano uvaljajte ribu, otresajući višak brašna. Ostavite sa strane dok pripremate testo.
U dubokoj šerpi ili fritezi zagrejte ulje na 190°C (ako nemate termometar, testirajte kapljicom testa – trebalo bi odmah da počne da cvrči).
U činiji pomešajte oba brašna, prašak za pecivo i so. Dodajte jako hladno pivo i lagano promešajte – testo ne mora biti potpuno glatko, grudvice su u redu! Trebalo bi da bude tečno, ali dovoljno gusto da obloži poleđinu kašike.
Svaki komad ribe umočite u testo i pustite da višak lagano iscuri. Pažljivo spustite u vrelo ulje, pržeći nekoliko komada odjednom.
Pržite oko 3 minuta, okrećući ih nakon 2 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi. Vadite prženu ribu na papirne ubruse da upiju višak masnoće. Poslužite odmah.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.