Sastojci:
- 250 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 460 g brašna
- 1 jaje
- 1 kašičica šećera
- pola kašičice soli
- 70 g putera (otopljenog)
- jaje za premazivanje
- susam
Recept za zemičke:
Domaće pecivo je uvek bolje od onog kupljenog u pekari, a ove domaće zemičke se lako prave i preukusne su.
U činiju sipajte vodu i rastvorite kvasac. Dodajte brašno, jaje, šećer, so i puter i promešajte . Kada testo počne da se formira, umesite ga rukama. Pokrijte posudu prozirnom folijom i ostavite da se testo diže 2 sata, ili dok se ne udvostruči. Nakon isteka vremena, stavite testo na pobrašnjenu površinu i podelite na 8 jednakih delova. Formirajte kuglice i prebacite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da se dižu 2 sata. Nakon 2 sata zemičke premažite jajetom i pospite susamom. Pecite ih 15 minuta na 180 stepeni.
Bonus video
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Kreker sendviči sa mlevenim mesom - slavsko predjelo koje se brzo sprema
Krompir rolnice punjene piletinom
Kulinarski trikovi za savršena jela od testenina
Kako da brže skuvate slavsko žito i uštedite vreme