Nedavno smo podelili sa vama kako da napravite burger koji će biti ukusniji od onog iz restorana, a po receptu je čuvenog Gordona Remzija. Fantastično isprežno meso sada poslužite u domaćoj lepinji. Pred vama je recept za lepinje koje će biti mekane i sveže i sutradan, a ako vam nije potrebna cela količina, ostatak zamrznite i tako mogu da stoje čak mesec dana. 

Ako niste sigurni u svoje kulinarske sposobnosti ili vam se samo ne kuva i ne peče, onda obavezno posetite Kalemegdan u periodu od 27.05. do 05.06. jer se tada održava Burger fest. Ovaj događaj nikako ne smete da propustite, jer će čuveni burger majstori na licu mesta praviti najbolju klopu. Lepo vreme, prijatna atmosfera i bogata ponuda bugera različitih ukusa nateraće vas da se vratite i sutradan. 

Sastojci:

  • 2,5 kašičice suvog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 šolja toplog mleka
  • 1/2 šolje tople vode
  • 1/4 šolje slanog putera, rastopljenog
  • 4,5 šolje brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1 kašika vode
  • 1 kašika susama (opciono)

Priprema:

Pomešajte kvasac, šećer, so, toplo mleko i vodu. Zatim dodajte istopljeni puter i brašno. Umutite testo specijalnim dodacima za mikser, testo treba da bude malo lepljivo, ali da se ne lepi za ruke. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Prebacite testo u nauljenu posudu i pokrijte, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena. Nadošlo testo podelite na 12 jednakih delova. Oblikujte loptice, pa šakom spljoštite. Ređajte u pleh koji ste premazali uljem. Umutite jaje i vodu, pa premažite lepinje. Pospite susamom. Pecite na 200°C oko 12 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa