Dva parčeta lepinje, meso, paradajz, luk i sir... Kada pogledate spisak sastojaka za burger, čini se da stvar ne može biti prostija, zar ne? Nema tu neke nauke, pomislili biste. Ali i prevarili. Svaki kuvar ima svoje tajne kako da čuveni specijalitet učini još posebnijim.
Popularizaciji burgera najviše doprinela Amerika. Holivud ga je kroz svoje filmove često promovisao i tako smo svi nesvesno, ovo jelo počeli da vezujemo za američku kuhinju. Ono što je najbitnije je da meso bude sočno, a sastojci dobro povezani, i napravićete najbolje burgere ikada.
Ako volite da ih jedete, onda nikako ne smete da propustite Burger fest koji će se održati na Kalemegdanu. Dobra zabava i ukusna hrana su zagarantovani. Lepo vreme, druženje sa prijateljima u prirodi su super način da se opustite. Kalemegdan u periodu od 27.05. do 05.06. će ispuniti sva vaša očekivanja, jer sem dobre klope za koju su zaduženi burger majstori, biće i odličnih igrica.
Burgere kao iz restorana možete da napravite kod kuće i to uz recept čuvenog kuvara Gordona Remzija.
Sastojci:
- 230 g mlevene govedine
- 1 žumance
- lepinje
- zelena salata
- zaleđena ljuta papričica
- slanina
- luk
- majonez
- ljuti ili čili sos (može i ljuti kečap)
- parče čedar sira
- paradajz
Priprema:
Mleveno meso posolite i pobiberite, pa dodajte žumance, a zatim izrendajte zaleđenu ljutu papriku. Rukama dobro sjedinite smesu. Uzmite malo smese i oblikujte burger debljine 2,5 cm. Stavite ga u dobro zagrejan tiganj i pritisnite rukama. Ponovo posolite i pobiberite. Luk isecite na kolutove i malo nauljite, posolite i pobiberite, pa dodajte u tiganj kod mesa. Dodajte i par komada tanko sečene slanine. Majonez pomešajte sa ljutim sosom, pa posolite i pobiberite i promešajte. U isti tiganj dodajte i lepinju isečenu na dva dela, da se malo tostira. Lepinje u tiganju neka budu minut, dve, ne više. Okrenite meso, slaninu i luk na drugu stranu da se ispeče. Slaninu i luk izvadite iz tiganja kad budu gotovi, procedite na ubrusu, pa preko mesa dodajte sir. Stavite i malo putera ispod i poklopite.
Lepinju premažite namazom od majoneza i ljutog sosa, stavite zelenu salatu, preko stavite 3 koluta paradajza, a zatim i luk. Meso sa sirom ide preko, kao i hrskava slanina. Opet malo namaza i preostali luk. Preko stavite lepinju.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem