Brionske ćufte nisu bile samo jelo na trpezi Tita i Jovanke Broz, već i deo porodične tradicije koju je Jovanka ponela još iz mladosti. Recept je star više od jednog veka i prenošen sa majke na ćerku. Danas ga mnoge domaćice rado spremaju jer se priprema lako, a ukus je bogat i pun topline domaće kuhinje.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: glavno jelo

Porcije/Količina: 6 osoba

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme pečenja/kuvanja: 45 minuta

Ukupno vreme: oko 1 sat i 15 minuta

Težina: srednje 

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 jajeta
  • 150 g slaninice
  • 250 g rendanog kačkavalja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2–3 čena belog luka
  • 50 g maslaca ili margarina
  • ½ šolje ulja
  • 1 pakovanje tomatina
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica vegete
  • 1 kašičica bibera
  • so po ukusu
Savet:

Ostavite ćufte da malo odstoje pre serviranja – tako će se ukusi prožeti, a jelo će se lakše seći i servirati.

Priprema:

Napravite smesu za ćufte

Pomešajte mleveno meso sa sitno seckanim crnim i belim lukom. Dodajte dva jajeta, sitno seckanu slaninicu, začin  i biber. Dobro sjedinite i oblikujte ćufte. Ostavite ih da odstoje pola sata.

Pripremite sos

U činiji umutite tomatino, ulje i origano dok se ne sjedini.

Skuvajte krompir

Skuvajte krompir, ocedite i izgnječite. Dodajte maslac, malo soli i polovinu rendanog sira. Dobro izmešajte da dobijete pire.

Složite jelo

U vatrostalnu posudu rasporedite krompir pire. Prelijte pripremljenim sosom, a preko poređajte ćufte.

Pecite

Pecite na 180°C oko 30 minuta. Pospite preostalim rendanim kačkavaljem i vratite u rernu još 15 minuta da se lepo zapeče.

Bonus video

00:28
Recept za sočne ćufte u sosu od povrća Izvor: Instagram/tencere.yemekleri