Brionske ćufte nisu bile samo jelo na trpezi Tita i Jovanke Broz, već i deo porodične tradicije koju je Jovanka ponela još iz mladosti. Recept je star više od jednog veka i prenošen sa majke na ćerku. Danas ga mnoge domaćice rado spremaju jer se priprema lako, a ukus je bogat i pun topline domaće kuhinje.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: glavno jelo
Porcije/Količina: 6 osoba
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme pečenja/kuvanja: 45 minuta
Ukupno vreme: oko 1 sat i 15 minuta
Težina: srednje
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 500 g mlevenog mesa
- 2 jajeta
- 150 g slaninice
- 250 g rendanog kačkavalja
- 2 glavice crnog luka
- 2–3 čena belog luka
- 50 g maslaca ili margarina
- ½ šolje ulja
- 1 pakovanje tomatina
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica vegete
- 1 kašičica bibera
- so po ukusu
Priprema:
Napravite smesu za ćufte
Pomešajte mleveno meso sa sitno seckanim crnim i belim lukom. Dodajte dva jajeta, sitno seckanu slaninicu, začin i biber. Dobro sjedinite i oblikujte ćufte. Ostavite ih da odstoje pola sata.
Pripremite sos
U činiji umutite tomatino, ulje i origano dok se ne sjedini.
Skuvajte krompir
Skuvajte krompir, ocedite i izgnječite. Dodajte maslac, malo soli i polovinu rendanog sira. Dobro izmešajte da dobijete pire.
Složite jelo
U vatrostalnu posudu rasporedite krompir pire. Prelijte pripremljenim sosom, a preko poređajte ćufte.
Pecite
Pecite na 180°C oko 30 minuta. Pospite preostalim rendanim kačkavaljem i vratite u rernu još 15 minuta da se lepo zapeče.
Bonus video
