Medenjake ne morate da pravite samo za praznike. Ova poslastica je toliko ukusna, a miris koji se širi kućom vas vraća u neka lepša vremena. Možete ih praviti sa glazurom ili bez.
Ovo je recept za otprilike 50 komada medenjaka. Ukoliko želite više udvostručite meru.
Sastojci:
- 140 g brašna
- 120 g šećera
- 1 jaje
- 1 supena kašika meda
- 1/2 kesice praška za pecivo
- malo cimeta
- malo karanfilića
- malo izrendane kore od limuna ili pomorandže
- 120 g prah šećera
- 1-2 kašike vode ili soka od limuna
Priprema:
Sve sastojke sipati u činiju i dobro umutiti mikserom. Testo pokriti i ostaviti na hladnom nekih sat vremena. Relativno meko testo razviti na pobrašnjenoj podlozi u debljini od najmanje 3 mm. I oklagiju stalno posipajte brašnom. Vadite krugove čašom. Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni 12-15 minuta na 200°C. Medenjaci prvo narastu, potom se spuste i budu hrskavi. Ohladite ih.
Za glazuru sjedinite prah šećer sa vodom ili sokom od limuna, premažite medenjake i ostavite da se osuše.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno