Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolači

PRAVIĆETE ODMAH DUPLU MERU: Medenjaci - starinski keksići koji mogu dugo da stoje, mekani i jednostavni za pripremu

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Ovi medenjaci se tope u ustima i nestaju sa stola za tili čas.

Izvor: Shutterstock

Medenjake ne morate da pravite samo za praznike. Ova poslastica je toliko ukusna, a miris koji se širi kućom vas vraća u neka lepša vremena. Možete ih praviti sa glazurom ili bez.

Ovo je recept za otprilike 50 komada medenjaka. Ukoliko želite više udvostručite meru.

Sastojci:

  • 140 g brašna
  • 120 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 supena kašika meda
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • malo cimeta
  • malo karanfilića
  • malo izrendane kore od limuna ili pomorandže
  • 120 g prah šećera
  • 1-2 kašike vode ili soka od limuna

Možda će vas zanimati

Priprema:

Sve sastojke sipati u činiju i dobro umutiti mikserom. Testo pokriti i ostaviti na hladnom nekih sat vremena. Relativno meko testo razviti na pobrašnjenoj podlozi u debljini od najmanje 3 mm. I oklagiju stalno posipajte brašnom. Vadite krugove čašom. Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni 12-15 minuta na 200°C. Medenjaci prvo narastu, potom se spuste i budu hrskavi. Ohladite ih.

Za glazuru sjedinite prah šećer sa vodom ili sokom od limuna, premažite medenjake i ostavite da se osuše.

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti