Omiljena praznična poslastica.
Sastojci:
- 150 g meda
- 1 kašičica sode bikarbone
- 250 g putera
- 2 jaja
- 15 g šećera u prahu
- 500 g oštrog brašna
- 1 kašičica cimeta
- rendana korica jednog limuna
- 1 kašika ruma
- 3 prstohvata mlevenog muskatnog oraščića.
Priprema:
Izmiksate mikserom puter (koji ranije ostavite da omekša na sobnoj temperaturi), jaja i rum. Posebno pomešajte suve sastojke - brašno, koricu limuna, cimet, muskatni oraščić i šećer.
Zagrejte lagano med pa kada je topao, u njega stavite sodu bikarbonu i promešajte - trebalo bi da se pojavi pena. To sipajte u smesu sa puterom i jajima pa dobro promešajte. Potom u to dodajte mešavinu suvih sastojaka pa dobro promešajte da se poveže i stavite testo u frižider na sat vremena.
Nakon toga pravite od testa kuglice prečnika oko tri centimetara pa ih slažite u pleh na pek papir. Neka među kuglicama bude veći razmak (oko 8 do 10 cm) jer će se dosta raširiti.
Pecite ih na sredini rerne, na 170 stepeni 10 minuta.
Ako želite da vam se medenjaci sijaju, premažite ih glukoznim ili javorovim sirupom, ili sirup napravite od šećera i malo vode.
Ovi medenjaci su odlični takvi kakvi jesu, ali možete ih i prekriti čokoladom - u tom slučaju neka čokolada bude crna, sa što većim udelom kakaa. Otopite čokoladu na pari pa provlačite medenjake kroz nju. Stavite da se osuše na rešetki ili masnom papiru.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus