Rudolf van Vin, slavni kulinarski majstor, je po četvrti put posetio je Srbiju i kaže da će se sigurno ponovo vratiti. Jedan od razloga je kajmak.

Rudolf van Vin prvi put je posetio našu zemlju 2020. godine, na poziv holandskog ambasadora koji mu je tada rekao da je "izuzetno popularan u Srbiji". Do svog prvog dolaska u Beograd nije znao mnogo o našoj zemlji, ali da je već tokom prvog susreta sa našim ljudima uočio, kako kaže, mnogobrojne sličnosti sa Holandijom.

"Volim da dođem u Srbiju jer se ovde osećam kao kod kuće, ne osećam neku veliku razliku između moje i vaše zemlje. I uvek sam nasmejan kada dođem ovde", rekao je Rudolf.

Rudolf, kao i svako veliko ime kulinarstva, o hrani i receptima govori sa mnogo ljubavi i strasti. Osim našeg kajmaka, koji mu je omiljeni sastojak iz srpske kuhinje, ajvar ga ne ostavlja ravnodušnim. Oduševljava ga koliko pažnje Srbi posvećuju paprici.

"Tom povrću dajete vreme da poraste i sazri, berete je i opet dajete još vremena koje je jedan od ključnih sastojaka za svaku namirnicu. Recimo, papriku ne koristite da spremite neki brzi sos, već joj dajete vreme i koristite u toliko raznovrsnih jela i na toliko različitih načina", kaže on.

Kako je objasnio nema mnogo razlika između srpske i holandske kuhinje. Domaćice u obe zemlje koriste slične proizvode, ali su tradicionalna jela mnogo bolje očuvana u Srbiji, otkriva Rudolf. Ono što mu se najviše dopada u našoj kuhinji je "čistota koju smo zadržali".

Isprobao je Rudlof mnogobrojna srpska jela, a među njima je i neizostavna sarma, koju strancima svaki srpski domaćin rado ponudi. Kako kaže, tu je uočio razliku između Holanđana i Srba. Oni pretežno koriste kupus, ali samo kao sitno iseckan, dok nikada nije video da neko kupus koristi na ovaj način.

Na naše pitanje koje bi jelo iz Srbije predstavio celom svetu, izbor je, pomalo neočekivano, pao na jedan slatkiš.

"Vasina torta je nešto što bih predstavio planeti, ona nije dobra samo po ukusu, već i izgleda sjajno. Ona u sebi ima specifičan karakter. Zašto sam odabrao baš tortu, zato što su one asocijacija i sinonim za uživanje i sreću", zaključio je Rudolf.

Izvor: Novosti