U svetu postoji više od 3.000 restorana koji imaju barem jednu od tri "Mišlenove" (Michelin) zvezdice. Samo jedan jedini od njih služi isključivo - sladoled.

Poslastičarnica posvećena sladoledu zove se "Minimal" i nalazi se u Tajčungu u Tajvanu. Osnovao ju je kuvar Arvin Van 2021. godine, i prošle godine ušla je u izdanje "Mišlenovog" vodiča za Tajvan. Ali samo par meseci nakon dobijanja jedne zvezdice, glavni "šef" ove neobične poslastičarnice povukao je neočekivani potez. Odlučio je da ukine mesta za sedenje u svom lokalu, i služi sladoled samo za poneti. Zvezdicu je dobio na osnovu menija za degustaciju, koji je takođe ukinuo i sada sudbina "Mišlenove" kategorizacije visi o koncu.

"Uvek sam želeo da prodajem sladoled, i samo sladoled. Razmišljao sam o toj odluci i pre dobijanja zvezdice. Meni za degustaciju za mene je bio privremeno putovanje, kako bih istražio mogućnosti ukusa. Naučio sam mnogo toga, ali bih mnogo vremena i energije morao da posvetim tome da ga i dalje služim mušterijama, serviram i iznosim - a to vreme mogao bih da posvetim usavršavanju sladoleda," rekao je on za "CNN".

Prostor za sedenje imao je 20 mesta i nalazio se na spratu lokala, i mušterije su mogle da probaju sedam različitih slatkih, ledenih zalogaja. U "Mišlenovom" vodiču pohvaljen je upravo taj meni.

minimal sladoled 1.png
Foto: Instagram/Minimal_Gelato

"Sa fokusom na ledu i sladoledu, ovaj restoran vešto pravi slojeve ukusa i tekstura kroz varijacije temperature i kreativnost kombinacija, uz jedinstvene lokalne sastojke. Pažljivi ukusi i zrele, vešte tehnike su nas impresionirale, zbog čega je restoran dobio zvezdicu", navodi se u opisu "Mišlena".

Ove godine, vodič izlazi 19. avgusta i pitanje je da li će se Van naći u njemu zbog odluke da ukine baš ono zbog čega ju je dobio.

"Ta odluka je izvan mojih ruku. Pažnja koju sam dobio zbog zvezdice, ujedno mi je oduzimala previše vremena", rekao je on.

arvin ven.png
Foto: Instagram/Minimal_Gelato

Od dobijanja "Mišlenove" zvezdice, sladoledžinica "Minimal" zaista je počela da okuplja radoznale. Redovi počinju svakog jutra, i čeka se po sat vremena sve do prodaje poslednje kugle sladoleda oko četiri sata popodne.

"Niko ne bi trebalo da čeka sat vremena za kuglu sladoleda, niti bilo koju drugu hranu", rekao je Van, koji u ponudi ima i sladolede od maslinovog ulja, ulong čaja i lista magnolije.

"Mišlenova" zvezdica dodeljuje se na osnovu pet kriterijuma.

  • Kvalitet sastojaka
  • Harmonija ukusa
  • Veština tehnike
  • Ličnost kuvara iskazana kroz jelovnik
  • Doslednost menija tokom vremena

U kriterijume ne ulaze dekoracija, stil, formalnost ili usluga u restoranu. Nije neophodno da postoji meni za degustaciju, ali bi ukidanje mesta za sedenje moglo da zapečati sudbinu "Minimala".

minimal gelato 1.png
Foto: Instagram/Minimal_Gelato

"Verujem da smo zvezdicu dobili po osnovi od 70% za naš meni za degustaciju. Ako je ne dobijemo ponovo, onda je tako suđeno", rekao je Van.

"U eri previše informacija, verujem da ovakve nagrade jesu autoritativan i objektivan glas. Ali istovremeno, kuvari se trude da pogode šta 'Mišlen' želi ili prate put koji će ih dovesti do zvezdice. Na tom putu mogu da izgube sebe, a ja se više bojim da izgubim sebe nego zvezdicu", rekao je on.

BONUS VIDEO:

00:13
Recept za domaći sladoled od banana i kikiriki putera Izvor: Instagram/myebycosta

(Izvor: CNN