Sastojci:

  • 2 žumanca
  • 40 g šećera u prahu
  • 200 ml mleka
  • 150 ml slatke pavlake
  • 100 ml sirupa od zove
  • 2 kašike svežeg limunovog soka

Priprema:

Kad zamiriše zova, zna se da je leto na vrhuncu. Ako ste već napravili sirup i ostalo vam je nešto u flaši od prošle sezone, pravo je vreme da ga pretočite u sladoled. Ne treba vam ni aparat – samo malo strpljenja i želja za domaćim, aromatičnim desertom.

Savet:

Nemojte preskakati korak mešanja tokom zamrzavanja – to je trik koji sprečava kristaliće leda i daje kremastu strukturu, kao kod kupovnog sladoleda.

Umutite žumanca sa šećerom dok smesa ne postane svetložuta i penasta. U manjoj šerpi zagrejte mleko do vrenja, pa ga polako ulivajte u smesu sa žumancima uz stalno mešanje. Vratite sve na laganu vatru i kuvajte oko 10 minuta dok se ne zgusne u krem. Gotovu kremu sipajte u čistu posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa u njega lagano umešajte sirup od zove i limunov sok. Spojite ohlađenu kremu sa šlagom i pažljivo sjedinite da dobijete glatku smesu. Stavite smesu u zamrzivač na 2 sata. Zatim izvadite i umutite mikserom. Ponovite postupak još 2–3 puta na svakih 2 sata, pa ostavite u zamrzivaču preko noći.

Bonus video

00:22
Sladoled od banane bez šećera Izvor: tik tok/ bearenger