Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 40 g kristal šećera
  • 50 ml vode
  • 500 ml veoma hladne pavlake za šlag
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 50 g jogurta (grčki ili čvrsti)

Priprema:

Sladoled torta sa bananama i jogurtom je savršen letnji desert – lagana, osvežavajuća i jednostavna za pripremu. Pravi se bez pečenja, bez jaja i bez komplikacija, a rezultat je kremasta poslastica koja prija i deci i odraslima. Kombinacija zrelih banana, jogurta i pavlake daje pun ukus, prirodnu slatkoću i finu teksturu koja podseća na pravi sladoled iz poslastičarnice.

Savet:

Koristite prezrele banane za puniji ukus i prirodnu slatkoću – dodatni šećer tada gotovo i nije potreban.

U šerpici pomešajte 40 g šećera i 50 ml vode. Kuvajte kratko dok se šećer potpuno ne otopi i sirup blago ne zgusne. Ohladite.

Oljuštite banane i izmiksajte ih u glatku kašu. Dodajte ohlađen sirup i promešajte.Umutite hladnu pavlaku sa kašikom šećera u prahu dok ne postane čvrsta. Dodajte jogurt i lagano sjedinite.

Umešajte banane u krem od pavlake i jogurta, mešajući špatulom da ostane vazduasto.

Sipajte smesu u kalup obložen folijom ili papirom za pečenje. Poravnajte i stavite u zamrzivač najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Bonus video

00:13
Recept za domaći sladoled od banana i kikiriki putera Izvor: Instagram/myebycosta