Sastojci:

  • 400 ml mleka
  • Kora 1 limuna
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 2 jajeta
  • 30 g šećera
  • 20 g kukuruznog skroba
  • Sok od 1 limuna
  • 80 g kondenzovanog mleka
  • 100 ml šlaga
  • Čokoladni keksići 
  • kašičica kakaoa
  • 50 g čokolade (za glazuru)
  • Malo tople kreme (od pripremljene)
  • mleveni orasi (za dekoraciju)

Priprema:

Sladoled torta je idealna za vrele letnje dane ili svaku posebnu priliku. Kombinujući kremastu teksturu sladoleda sa raznovrsnim dodacima poput voća, čokolade ili keksa, ova torta osvaja na prvi zalogaj i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Priprema je jednostavna, a rezultat prava poslastica za celu porodicu.

Savet:

Ako želite dodatni šmek, keks možete pre slaganja blago nakvasiti sokom od pomorandže, mlekom ili kafom.

U šerpu sipajte mleko, dodajte koru limuna, vanilin šećer i štapić cimeta. Stavite na šporet da se zagreva, ali da ne proključa. U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom i kukuruznim skrobom dok ne postanu penasta. Kad mleko počne da vri, izvadite koru i cimet, pa polako sipajte vruće mleko u umućena žumanca uz neprestano mešanje. Vratite sve na šporet i kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Uklonite sa vatre, dodajte sok od limuna i kondenzovano mleko, dobro promešajte i ostavite da se prohladi. Umutite belanca posebno u čvrst sneg, a u drugoj posudi umutite šlag. Obe smese lagano sjedinite s ohlađenom kremom.

Uzmite manji kalup, obložite ga providnom folijom i počnite sa slaganjem: prvo sipajte polovinu fila,u drugu polovinu umešajte kakao pa nju sipajte preko i na kraju stavite keks. Stavite tortu u zamrzivač na minimum 2 sata. Kada je potpuno stegnuta, izvrnite je iz kalupa tako da keks bude donji sloj. Otopite čokoladu, pomešajte je sa malo tople  kreme, pa prelijte preko torte i pospite mlevenim orasima.

Bonus video

00:13
Recept za domaći sladoled od banana i kikiriki putera Izvor: Instagram/myebycosta