Sastojci:

Vlažni čokoladni biskvit (kalup 20 x 30 cm):

  • 4 jajeta
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 60 ml biljnog ulja
  • 100 ml mleka
  • 160 g brašna
  • 40 g crnog kakaoa
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 100 ml ključale vode

Sirup od vanile i višnje:

  • 130 ml soka od višnje
  • 60 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • (po želji) 1 kašika ruma ili likera od višnje

Fil od višanja:

  • 300 g očišćenih višanja
  • 100 g šećera
  • 50 ml vode ili soka od višnje
  • 25 g kukuruznog skroba
  • 10 g putera (po želji)

Krem od maskarponea:

  • 350 g maskarponea
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 250 ml slatke pavlake 

Priprema:

Kad se spoje tamna čokolada, kiselkaste višnje i kremasti fil, nastaje prava letnja fantazija u obliku torte. Ne traži posebne veštine, a rezultat izgleda kao iz poslastičarnice. Idealna za rođendane, slave ili kad hoćete da zadivite ukućane.

Savet:

Ako želite da torta izgleda kao iz vitrine, biskvit možete preseći na pola i filovati u dva sloja – biće još bogatija i raskošnija!

Umutite jaja sa solju, šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte ulje i mleko, pa kratko izmešajte. Sjedinite brašno, kakao i prašak za pecivo, prosejte ih i dodajte u smesu. Na kraju sipajte ključalu vodu i lagano promešajte dok se sve ne poveže. Sipajte u kalup obložen papirom i pecite na 175°C oko 25 minuta. Ohladite potpuno.

Pomešajte sok, šećer i vanilu u šerpici i kuvajte dok se šećer ne otopi. Po želji dodajte malo ruma za dodatnu aromu. Ostavite da se prohladi.

Višnje, šećer i sok stavite da se kuvaju. Skrob razmutite u malo hladne vode i sipajte u višnje uz stalno mešanje. Kuvajte dok se ne zgusne, pa dodajte puter ako želite puniji ukus. Ohladite.

Umutite maskarpone sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. U drugoj posudi umutite pavlaku u čvrst šlag, pa je lagano umešajte u maskarpone. Mešajte pažljivo dok se ne dobije gladak krem.

Biskvit premažite sirupom. Preko stavite sloj fila od višanja. Zatim ravnomerno rasporedite krem od maskarponea. Po želji ukrasite rendanom čokoladom ili višnjama. Ostavite tortu u frižideru bar 4 sata, idealno preko noći.

Bonus video

00:25
Recept mafine sa čokoladom Izvor: instagram/fitwafflekitchen