Sastojci:
Za testo:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašika biljnog ulja
- 80 g brašna
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 2 ½ kašike kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 300 g višanja
- 1½ kašike kukuruznog skroba
- 50 ml vode
- 1 kašičica vanilin šećera
- 2 kašike šećera
- 3 kašičice želatina
- 4 kašike vode za želatin
- 400 g pavlake za šlag
- 230 g krem sira
- 50 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Ako volite spoj čokolade i voća, ovaj čokoladni kolač sa višnjama će vas osvojiti već na prvi zalogaj. Nije previše sladak, osvežava, a opet zadovoljava i one koji žude za čokoladnim desertom. Idealan je za letnje dane, proslave, ili jednostavno – kad želite da obradujete sebe i druge nečim zaista posebnim.
Umutite jaja sa prstohvatom soli, pa dodajte šećer i vanilin šećer. Mutite dok ne dobijete svetlu, penastu smesu. Umešajte ulje, zatim prosejano brašno, skrob, kakao i prašak za pecivo. Lagano sjedinite. Sipajte smesu u pleh (18×28 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Ohladite.
Višnje stavite u šerpu sa šećerom, vanilin šećerom i skrobom razmućenim u vodi. Kuvajte kratko dok se ne zgusne. Ohladite.
Želatin prelijte sa 60 ml vode i ostavite da nabubri. Zatim ga otopite na tihoj vatri (ne da provri). Umutite pavlaku za šlag, pa dodajte krem sir, šećer i vanilin šećer. Na kraju umešajte ohlađeni želatin. Na ohlađen biskvit nanesite sloj voćnog fila, a zatim fil. Poravnajte i ostavite kolač u frižideru najmanje 4 sata.
Bonus video
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem