Sastojci:

Za testo:

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašika biljnog ulja
  • 80 g brašna
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 2 ½ kašike kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 300 g višanja 
  • 1½ kašike kukuruznog skroba
  • 50 ml vode
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašičice želatina
  • 4 kašike vode za želatin
  • 400 g pavlake za šlag
  • 230 g krem sira
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

Ako volite spoj čokolade i voća, ovaj čokoladni kolač sa višnjama će vas osvojiti već na prvi zalogaj. Nije previše sladak, osvežava, a opet zadovoljava i one koji žude za čokoladnim desertom. Idealan je za letnje dane, proslave, ili jednostavno – kad želite da obradujete sebe i druge nečim zaista posebnim.

Savet:

Za još svežiji ukus, možete dodati i nekoliko svežih višanja na vrh kao dekoraciju.

Umutite jaja sa prstohvatom soli, pa dodajte šećer i vanilin šećer. Mutite dok ne dobijete svetlu, penastu smesu. Umešajte ulje, zatim prosejano brašno, skrob, kakao i prašak za pecivo. Lagano sjedinite. Sipajte smesu u pleh (18×28 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Ohladite.

Višnje stavite u šerpu sa šećerom, vanilin šećerom i skrobom razmućenim u vodi. Kuvajte kratko dok se ne zgusne. Ohladite.

Želatin prelijte sa 60 ml vode i ostavite da nabubri. Zatim ga otopite na tihoj vatri (ne da provri). Umutite pavlaku za šlag, pa dodajte krem sir, šećer i vanilin šećer. Na kraju umešajte ohlađeni želatin. Na ohlađen biskvit nanesite sloj voćnog fila, a zatim fil. Poravnajte i ostavite kolač u frižideru najmanje 4 sata.

Bonus video

Kolač sa višnjama i jogrutom  Izvor: Kolač sa višnjama i jogrutom