Kad dođe sezona višanja i trešanja, svi jedva čekamo pite, kompot, džem ili kolače. Ali pre nego što stignemo do tog slatkog dela, čeka nas manje zabavna stvar – vađenje koštica. Ako nemate specijalni aparat za tu namenu, ne brinite! Postoje jednostavni trikovi uz koje ćete brzo, lako i bez mnogo nereda izvaditi koštice iz svakog ploda.

Savet:

Prvo operite i ocedite voće, a zatim uklanjajte koštice iznad stare daske ili novinskog papira da izbegnete fleke od soka. Nosite rukavice ako ne želite da vam ruke budu ljubičaste!

Slamčica za piće – jednostavno i precizno

Uzmite čvrstu plastičnu ili metalnu slamku (idealno od nerđajućeg čelika). Umetnite slamku u donji deo trešnje (gde je bila peteljka). Lagano je provucite kroz sredinu – koštica će izaći s druge strane. Ovaj metod je brz, precizan i idealan ako imate manju količinu voća.

Vrh za dekoraciju kolača (ili drška kašičice)

Ukoliko imate metalni nastavak za ukrašavanje torti (onaj u obliku levka), stavite ga na dasku. Pritisnite trešnju ili višnju tako da koštica izađe kroz širi otvor. Ako nemate ovaj dodatak, možete koristiti i dršku male kašičice – samo je lagano ugurajte kroz plod i izbacite košticu.

Daska i flaša – brzo za veće količine

Za veće količine višanja idealna je metoda sa staklenom flašom i štapićem (ili kineskim štapićem, drškom drvene varjače...). Stavite trešnju na otvor flaše tako da rupa gleda na dole. Pritisnite štapićem odozgo – koštica upada pravo u flašu, a plod ostaje čitav. Ovo je odličan trik ako pripremate džem ili veću meru za zamrzavanje.

Bonus video

00:17
kako se pravilno peru trešnje Izvor: tiktok/paoladyee