Mnogima omiljeno prolećno voće - trešnje, počelo je svoju sezonu i već uživamo u prvim sočnim plodovima. Jedini problem je što su, kao i jagode, trešnje potpuno zrele i spremne za konzumaciju kada ih kupite, zbog čega se mogu vrlo brzo pokvariti.

Da li i vi trešnje ostavljate na stolu nakon kupovine?

Koliko god da je to jednostavno, bolje bi bilo da promenite ovu rutinu kako bi trajale duže. Smatra se da za sat vremena na sobnoj temperaturi trešnje propadaju brzinom kojom bi se pokvarile ukoliko stoje tokom celog dana na hladnom.

Kako se čuvaju trešnje?

Trešnje traju duže kada se čuvaju na niskim temperaturama. Zbog toga, jednostavan način da se trešnje čuvaju i da budu sveže je da ih stavite u frižider. Da biste ohladili trešnje, jednostavno ih prebacite u hermetički zatvorenu plastičnu posudu, a zatim je stavite u frižider.

U tu svrhu možete koristiti i plastičnu vrećicu koja se može ponovo zatvoriti. Imajte na umu da trešnje mogu odabrati ukuse drugih namirnica u frižideru. Dakle, pobrinite se da ih čuvate odvojeno. Jedan trik je da ih držite u plastičnoj kesi, a zatim ih stavite u hermetički zatvorenu plastičnu posudu pre nego što je odložite u frižider. Ovo će osigurati da vaše trešnje ostanu sveže i ukusne.

Trešnje je najbolje da operemo neposredno pre jela, nikako pre (kako obično radimo) jer će u tom slučaju brzo da istrule. Vlaga koja se zadržava kraj peteljke ubrzava truljenje.

Izvor: Stvar ukusa