Pržen, pečen ili kuvan, krompir je mnogima omiljeno povrće. Neizostavan je dodatak i sastojak mnogih jela jer njegovom neodoljivom ukusu retko ko može da odoli.

U većini recepata koje možemo naći, preporučuje se da oljuštimo i isečemo krompir, a potom potopimo u hladnu vodu. Većina ostavi da tako krompir odstoji najmanje pet minuta.

Šta stručnjaci kažu - da li je ova navika dobra?

Sam postupak, mnogi stručnjaci smatraju dobrom idejom, ali postoje određene stvari koje biste morali da znate. Krompir koji je isečen na sitnije komade, u vodi ne treba držati duže od sat vremena, čak ni ako ga odložite u frižider.

Ukoliko praktikujete da krompir sečete na veće komade ili ne sečete uopšte, onda može stajati u vodi i do 8-12 sati. Rendani krompir ne treba potapati u vodu uopšte.

Zašto potapamo krompir u hladnu vodu?

Kada potopimo oljušteni i isečeni krompir u hladnu vodu, on otpušta skrob koji, ukoliko ga je previše, može da spreči da se ovo povrće ravnomerno termički obradi. Osim toga, višak skroba može da učini da tekstura krompira postane lepljiva ili gumenasta spolja.

Da li bi trebalo krompir potapati u toplu ili hladnu vodu?

Gotovo svi automatski ubacuju oljušten krompir u hladnu ili vodu na sobnoj temperaturi i to nije nimalo slučajno. Toplu vodu treba izbegavati jer ona otežava odvajanje viška skroba.

Izvor: Stvar ukusa