Sastojci:

  • 1 l masnog mleka ili kajmaka
  • 140 g kukuruznog skroba
  • 400 g zaslađenog kondezovanog mleka

Opcije ukusa:

Kikiriki:

  • pola kesice vanilin šećera
  • 100 g pečenog, neslanog kikirikija (krupno seckanog)
  • 100 g suvog grožđa

Čokolada:

  • 30 g kakao praha
  • 50 g crne čokolade (otopljene ili sitno narendane)

Višnja:

  • 200 g smrznutih višanja
  • 30 g šećera
  • 1 zrela banana (izgnječena)

Priprema:

Turski sladoled je poznat po svojoj gustoj, rastegljivoj teksturi i bogatom ukusu. Osnovna smesa je kremasta i stabilna, a možete je obogatiti raznim dodacima po želji – od voća do čokolade.

Savet:

Dok kuvate osnovnu smesu, mešajte neprekidno i temeljno – naročito pri dnu šerpe – jer kukuruzni skrob lako zagori, a upravo to kuvanje daje sladoledu onu karakterističnu gustoću i elastičnost po kojoj je turski sladoled poznat.

U većoj šerpi pomešajte mleko, kukuruzni skrob i kondezovano mleko. Kuvajte na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne – tekstura treba da podseća na puding. Sklonite s vatre.

Podelite smesu na tri dela ako pravite više ukusa, ili sve ostavite u jednoj činiji ako pravite samo jedan.

Za kikiriki: umešajte vanilu, kikiriki i suvo grožđe.

Za čokoladu: dodajte kakao i čokoladu dok je smesa još topla, da se lepo sjedine.

Za višnju: u šerpici prokuvajte višnje sa šećerom par minuta, sjedinite s izgnječenom bananom i dodajte u osnovu.

Ostavite smesu da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je prebacite u posudu za zamrzavanje. Pokrijte i zamrznite najmanje 6–8 sati, najbolje preko noći. Pre služenja, izvadite sladoled 10 minuta ranije da omekša, pa poslužite.

Bonus video

Domaći sladoled sa ukusom kikirikija Izvor: Domaći sladoled sa ukusom kikirikija