Sastojci:
- 1 l masnog mleka ili kajmaka
- 140 g kukuruznog skroba
- 400 g zaslađenog kondezovanog mleka
Opcije ukusa:
Kikiriki:
- pola kesice vanilin šećera
- 100 g pečenog, neslanog kikirikija (krupno seckanog)
- 100 g suvog grožđa
Čokolada:
- 30 g kakao praha
- 50 g crne čokolade (otopljene ili sitno narendane)
Višnja:
- 200 g smrznutih višanja
- 30 g šećera
- 1 zrela banana (izgnječena)
Priprema:
Turski sladoled je poznat po svojoj gustoj, rastegljivoj teksturi i bogatom ukusu. Osnovna smesa je kremasta i stabilna, a možete je obogatiti raznim dodacima po želji – od voća do čokolade.
U većoj šerpi pomešajte mleko, kukuruzni skrob i kondezovano mleko. Kuvajte na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne – tekstura treba da podseća na puding. Sklonite s vatre.
Podelite smesu na tri dela ako pravite više ukusa, ili sve ostavite u jednoj činiji ako pravite samo jedan.
Za kikiriki: umešajte vanilu, kikiriki i suvo grožđe.
Za čokoladu: dodajte kakao i čokoladu dok je smesa još topla, da se lepo sjedine.
Za višnju: u šerpici prokuvajte višnje sa šećerom par minuta, sjedinite s izgnječenom bananom i dodajte u osnovu.
Ostavite smesu da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim je prebacite u posudu za zamrzavanje. Pokrijte i zamrznite najmanje 6–8 sati, najbolje preko noći. Pre služenja, izvadite sladoled 10 minuta ranije da omekša, pa poslužite.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije