Sastojci:
Za sladoled:
- 4 žumanceta
- 120 g šećera
- 200 ml mleka
- 420 ml slatke pavlake
Za preliv od šumskog voća:
- 200 g šumskog voća
- 80 g šećera
- ½ kašičice pektina
- 1 kašika limunovog soka (ili prstohvat limunske kiseline)
Priprema:
Zaboravite kupovne varijante – domaći sladoled od vanile sa šumskim voćem je neuporedivo ukusniji i bez suvišnih dodataka. Kremasta osnova od pavlake i žumanaca savršeno se slaže sa osvežavajućim voćnim prelivom od bobičastog voća. Ovaj sladoled je idealan za sve koji žele pravi domaći desert bez mnogo komplikacija.
Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. Polako dodajte mleko uz stalno mešanje pa sve zajedno kuvajte i dovedite do ključanja. Vratite na laganu vatru i mešajte dok se ne zgusne kao redak puding. Ostavite da se potpuno ohladi, zatim dodajte umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite. Sipajte smesu u posudu.
Prokuvajte voće sa šećerom dok ne omekša, dodajte pektin i limunov sok i kuvajte još 1–2 minuta. Umešajte u prethodnu smesu pa stavite u zamrzivač.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini