Sastojci:

Za testo:

  • 280 g belog brašna 
  • 250 g brašna od lešnika 
  • 250 g putera (omekšalog)
  • 2 jajeta
  • 180 g šećera 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • pola kašičice mlevenog karanfilića
  • 1 kašičica kakao praha (nezaslađenog)
  • 1 kašičica rendane kore limuna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za fil i dekoraciju:

  • 400 g džema od crvene ribizle
  • sveža pavlaka za premazivanje
  • seckani bademi po ukusu
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

Lincer kolačići su među omiljenim prazničnim sitnim kolačima, poznati po aromatičnom testu i voćnom džemu. Ova Lincer torta koristi slične sastojke – lešnike, cimet, karanfilić i džem od ribizle – ali umesto sitnih kolača, dobija se velika, elegantna torta sa ukrštenim rešetkastim uzorkom. Idealna je kad želite da poslužite nešto klasično, ali efektnije i bogatije.

Savet:

Za puniji ukus, ostavite tortu da odstoji preko noći – tada se ukusi najlepše prožmu.

Umutite omekšali puter sa šećerom dok ne postane glatka, kremasta masa. Dodajte jaja, pa nastavite da mutite dok se potpuno ne sjedine. Dodajte vanilu, koru limuna, cimet i karanfilić. Umutite sve zajedno. Dodajte oba brašna, prašak za pecivo, kakao i so. Mešajte dok ne dobijete glatko testo. Odvojite 2/3 testa i stavite ga u kesu za špric sa okruglim nastavkom (1,3 cm).

Na dno pleha za torte (obloženog papirom za pečenje) nanesite testo pomoću šprica. Premažite džem preko testa, ostavljajući oko 1,5 cm praznog prostora uz ivicu. Preostalu 1/3 testa stavite u špric sa tanjim nastavkom (0,8 cm) i napravite dijamantski (ukršteni) uzorak preko džema. Sa debljim špricem (1,3 cm) oblikujte ivicu oko torte. Premažite rešetku i ivice svežom pavlakom, pa po želji pospite bademima.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, dok ne porumeni. Po želji, pospite tortu šećerom u prahu kada se prohladi.

Bonus video

Mekana torta sa džemom i kokosom Izvor: Mekana torta sa džemom i kokosom