Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 120 g šećera (ili po ukusu)
  • pola kašičice soli
  • 350 ml kefira
  • 120 ml biljnog ulja 
  • 280 - 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 - 3 kašike džema po izboru
  • Šaka seckanih orašastih plodova

Priprema:

Kad poželite da napravite nešto slatko, a da vam ne treba mnogo sastojaka – ovaj mekani kolač sa kefirom i džemom biće pravo otkriće. Pravi se u jednoj činiji, bez puno muke, a rezultat je mirisan, sočan kolač koji mami na još jedno parče – idealan uz šolju kafe ili čaja.

Savet:

Ako želite da kolač ostane posebno sočan, nemojte da ga prepečete – čim čačkalica izađe suva (ali ne sasvim „gola“), izvadite ga iz rerne i prekrijte čistom krpom dok se hladi, da zadrži vlagu.

Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i solju. Dodajte kefir i ulje, pa dobro promešajte. Postepeno umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta (proverite čačkalicom). Gotov kolač premažite džemom i pospite listićima badema ili seckanim orasima po želji. 

Bonus video

Recept za tiramisu sa džemom od borovnica Izvor: Recept za tiramisu sa džemom od borovnica