Sastojci:
- 3 jajeta
- 120 g šećera (ili po ukusu)
- pola kašičice soli
- 350 ml kefira
- 120 ml biljnog ulja
- 280 - 300 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 - 3 kašike džema po izboru
- Šaka seckanih orašastih plodova
Priprema:
Kad poželite da napravite nešto slatko, a da vam ne treba mnogo sastojaka – ovaj mekani kolač sa kefirom i džemom biće pravo otkriće. Pravi se u jednoj činiji, bez puno muke, a rezultat je mirisan, sočan kolač koji mami na još jedno parče – idealan uz šolju kafe ili čaja.
Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i solju. Dodajte kefir i ulje, pa dobro promešajte. Postepeno umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta (proverite čačkalicom). Gotov kolač premažite džemom i pospite listićima badema ili seckanim orasima po želji.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije