Sastojci:

  • 300 g šećera
  • 4 kašike džema od kajsije
  • 200 g putera
  • 200 g neslanog kikirikija (blago usitnjenog)
  • 80 - 100 g sušenog voća po izboru
  • 200 g mlevenog keksa
  • 4 lista oblande

Priprema:

Ako tražite kolač koji se lako pravi, a ima onaj pravi, starinski ukus koji vraća u detinjstvo – ove oblande sa džemom od kajsija, keksom i kikirikijem su pun pogodak. Kombinacija slatkoće iz džema, blage hrskavosti kikirikija i osnove od mlevenog keksa stvara savršen balans ukusa i teksture. Nema pečenja, nema komplikacija – samo jednostavno slaganje i malo strpljenja da se sve lepo stegne. Idealne su za slave, praznike, goste ili kad ti zatreba nešto slatko “na brzinu”.

Savet:

Za lepši izgled, ivice možete poravnati nožem pre sečenja, a štanglice čuvajte u kutiji sa poklopcem – mogu da stoje danima i ostaju fine i mekane.

U šerpi otopite šećer, puter i džem od kajsije na laganoj vatri, mešajući dok se sve lepo ne sjedini i šećer ne otopi. Sklonite sa vatre, pa dodajte keks, kikiriki i suvo voće. Dobro izmešajte dok ne dobijete gustu i ujednačenu masu.

Prvi list oblande stavite na dasku, premažite delom fila, pa preklopite sledećim listom. Ponovite postupak dok ne utrošite sav materijal, završavajući listom. Pritisnite lagano da se slojevi spoje i ostavite da se stegne (najbolje pod nečim teškim ili u frižideru). Kada se stegne, secite na štanglice.

Bonus video

Tviks desert u čaši Izvor: Tviks desert u čaši