Oblande su starinski kolač koji se pravi od jeftinih sastojaka, a ne postoji osoba koja ih ne voli. Svaka domaćica u Jugoslaviji je imala svoj recept za oblande, a mi vam predlažemo da ih napravite sa čokoladom i keksom. Ovo je provereni recept i ne postoji šansa da vam ne uspeju.
Sastojci:
- 120 g šećera
- 60 g kakaoa
- 250 ml mleka
- 500 g keksa (može i mlevena plazma)
- 150 g putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 oblande
Recept za oblande sa čokoladom i keksom:
Napravite fil
U šerpi pomešajte šećer i prosejani kakao, pa sipajte mleko i promešajte tako da nema grudvica. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte puter i vanilu, pa mešajte dok se ne istopi.
Pomešajte fil i keks
U nekoj posudi izdrobite keks, pa prelijte fil preko i sve dobro sjedinite.
Napravite oblande
Stavite jednu oblandu u kalup, pa preko premažite fil i lepo poravnajte. Preko stavite drugu oblandu i pokrijte providnom folijom. Prisitnite nečim i stavite u frižider da se ohladi.
Pročitajte i ovo: Oblande sa žutim filom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem