Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 200 g putera
  • 200 g kisele pavlake
  • 2 žumanceta
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera 

Za fil:

  • 100 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g putera
  • 100–150 g seckanih oraha

Priprema:

Ovi starinski kolačići sa puterastim testom i bogatim filom od oraha tope se u ustima. Testo se puni, urola, spljošti i seče u oblik trougla — jednostavno, a efektno i ukusno.

Savet:

Ako želite dodatnu boju i sjaj, premažite trougliće umućenim belancetom ili mlekom pre pečenja.

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Izmrvite hladan puter u brašno, pa dodajte pavlaku, žumanca, šećer i vanilu. Umesite glatko testo, uvijte ga u foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

Za fil pomešajte brašno, šećer i vanilu, dodajte omekšali puter i orahe. Sve sjedinite. Podelite testo na 2–3 dela. Svaki deo razvijte u pravougaonik debljine oko 5 mm. Po testu ravnomerno rasporedite deo fila, pa pažljivo urolajte kao štrudlu. Lagano spljoštite rolnu oklagijom — da bude debljine oko 2 cm. Secite trouglove (naizmenično ukoso s leve i desne strane ).

Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite žumancetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne porumene.

Bonus video

Recept za kuglice sa urmama i orasima Izvor: Recept za kuglice sa urmama i orasima