Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 200 g putera
- 200 g kisele pavlake
- 2 žumanceta
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Za fil:
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g putera
- 100–150 g seckanih oraha
Priprema:
Ovi starinski kolačići sa puterastim testom i bogatim filom od oraha tope se u ustima. Testo se puni, urola, spljošti i seče u oblik trougla — jednostavno, a efektno i ukusno.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Izmrvite hladan puter u brašno, pa dodajte pavlaku, žumanca, šećer i vanilu. Umesite glatko testo, uvijte ga u foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
Za fil pomešajte brašno, šećer i vanilu, dodajte omekšali puter i orahe. Sve sjedinite. Podelite testo na 2–3 dela. Svaki deo razvijte u pravougaonik debljine oko 5 mm. Po testu ravnomerno rasporedite deo fila, pa pažljivo urolajte kao štrudlu. Lagano spljoštite rolnu oklagijom — da bude debljine oko 2 cm. Secite trouglove (naizmenično ukoso s leve i desne strane ).
Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite žumancetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne porumene.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini