Sastojci:

  • 60 g oljuštenih pistaća (ili mešavina pistaća i badema), grubo iseckanih
  • 5 kašika tečnog meda
  • Prstohvat morske soli
  • 300 ml slatke pavlake
  • Kora 1 pomorandže, sitno rendana
  • 500 g rikota sira
  • 100 g šećera u prahu
  • Mala šaka oljuštenih, seckanih pistaća – za serviranje (po želji)

Priprema:

Ovaj sladoled je pravi letnji užitak – kremast, pun orašastih nota i osvežavajućeg mirisa pomorandže. Ne zahteva aparat za sladoled niti komplikovane korake, a rezultat je više nego raskošan. Kombinacija rikote, meda i pistaća daje savršeno balansiran ukus koji osvaja na prvi zalogaj.

Savet:

Koristite dobru rikotu bez viška tečnosti – sladoled će biti kremast i punog ukusa bez kristalića leda.

Obložite tanjir papirom za pečenje. Pecite orašaste plodove u suvom tiganju na srednje slaboj vatri dok ne zamirišu i blago porumene. Dodajte 3 kašike meda i prstohvat soli. Ostavite da se med krčka oko 1 minut da obloži orašaste plodove. Kuvajte još malo dok smesa ne postane gusta i lepljiva.

Sipajte je na tanjir obložen papirom, raširite u tankom sloju i ostavite da se potpuno ohladi. Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete meke vrhove. U secku ili blenderu izblendirajte rikotu, šećer u prahu i koru pomorandže dok ne dobijete glatku kremastu smesu. Dodajte ohlađene orašaste plodove i kratko pulsirajte da ostane malo teksture. Kašikom umešajte ovu smesu u umućenu pavlaku. Dodajte preostale 2 kašike meda i lagano sjedinite.

Prebacite u posudu sa poklopcem koja može u zamrzivač. Zamrznite najmanje 6 sati ili preko noći. Poslužite u činijama i po želji pospite dodatnim seckanim pistaćima.

 Bonus video

Recept za sladoled za decu bez šećera Izvor: Recept za sladoled za decu bez šećera