Sastojci:

  • 20 g nes kafe 
  • 80 g šećera
  • 100 ml veoma hladne vode
  • 300 ml slatke pavlake za kuvanje (ili umućena pavlaka)
  • 100 g kondenzovanog mleka
  • 50 g čokolade (crna ili mlečna, po ukusu)
  • 20 g lešnika (seckanih ili blago pečenih)

Priprema:

Ako volite ukus ledene kafe i kremasti čokoladni užitak, ovaj domaći sladoled je pravi pogodak. Priprema je jednostavna, a rezultat je osvežavajući desert koji izgleda i prija kao iz poslastičarnice.

Savet:

Koristite što hladnije sastojke, posebno vodu i pavlaku – tako će se pena od kafe bolje formirati, a sladoled će imati glatku, vazdušastu strukturu.

U posudi pomešajte instant kafu, šećer i vrlo hladnu vodu. Miksajte električnim mikserom nekoliko minuta dok ne dobijete čvrstu, svetlu penu sličnu dalgona kafi. U dobijenu penu lagano umešajte kondenzovano mleko. Mešajte varjačom ili špatulom dok se lepo sjedini.

Slatku pavlaku umutite posebno dok ne postane čvrsta, ali pazite da je ne premutite. Zatim je postepeno umešajte u smesu sa kafom, pažljivo mešajući dok ne dobijete ujednačenu, penastu masu. Čokoladu naseckajte na sitne komadiće ili narendajte, a lešnike po želji lagano propržite i grubo iseckajte. Umešajte ih u krem.

Smesu sipajte u odgovarajuću posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati (idealno preko noći). Povremeno (na svaka 1–2 sata) možete promešati da bi tekstura bila što kremastija – ali i bez mešanja, sladoled će biti odličan.

Bonus video

Domaći sladoled na štapiću od 4 sastojka Izvor: Domaći sladoled na štapiću od 4 sastojka