Sastojci:
- 20 g nes kafe
- 80 g šećera
- 100 ml veoma hladne vode
- 300 ml slatke pavlake za kuvanje (ili umućena pavlaka)
- 100 g kondenzovanog mleka
- 50 g čokolade (crna ili mlečna, po ukusu)
- 20 g lešnika (seckanih ili blago pečenih)
Priprema:
Ako volite ukus ledene kafe i kremasti čokoladni užitak, ovaj domaći sladoled je pravi pogodak. Priprema je jednostavna, a rezultat je osvežavajući desert koji izgleda i prija kao iz poslastičarnice.
U posudi pomešajte instant kafu, šećer i vrlo hladnu vodu. Miksajte električnim mikserom nekoliko minuta dok ne dobijete čvrstu, svetlu penu sličnu dalgona kafi. U dobijenu penu lagano umešajte kondenzovano mleko. Mešajte varjačom ili špatulom dok se lepo sjedini.
Slatku pavlaku umutite posebno dok ne postane čvrsta, ali pazite da je ne premutite. Zatim je postepeno umešajte u smesu sa kafom, pažljivo mešajući dok ne dobijete ujednačenu, penastu masu. Čokoladu naseckajte na sitne komadiće ili narendajte, a lešnike po želji lagano propržite i grubo iseckajte. Umešajte ih u krem.
Smesu sipajte u odgovarajuću posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati (idealno preko noći). Povremeno (na svaka 1–2 sata) možete promešati da bi tekstura bila što kremastija – ali i bez mešanja, sladoled će biti odličan.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini