Sastojci:
Za biskvit:
- 300 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- 100 g seckanih pistaća
- 175 g šećera
- pola šolje jogurta
- 120 ml ulja
- 360 ml mleka
- 1 kašičica sirćeta
Za mleko:
- 100 g pistać krema
- 240 ml toplog mleka
- 80 g kondenzovanog mleka
Za preliv:
- 100 g pistać krema
- 100 g krem sira
- 80 g kondenzovanog mleka
Kako se pravi:
Ako ste ljubitelj pistaća, ovaj kolač će vas oduševiti! Kombinacija mekanog, vazdušastog biskvita sa hrskavim pistaćima, natopljenog aromatičnim pistać mlekom i prekrivenog bogatom kremastom glazurom, stvara desert kojem je teško odoleti.
U velikoj činiji prosejte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte seckane pistaće i promešajte. U drugoj činiji umutite šećer, jogurt, biljno ulje i mleko. Dodajte sirće i lagano promešajte. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jogurtom i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Sipajte smesu u podmazan pleh dimenzija 20x20 cm. Zagrejte rernu na 170°C. Pecite kolač 40-50 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu 10 minuta, zatim ga pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Za bogatiji ukus, pistaće možete kratko propržiti pre nego što ih dodate u testo.
Kolač će biti sočniji ako ga pre pečenja izbockate viljuškom i prelijete pistać mlekom dok je još topao.
Preporučuje se da preliv nanosite kada se kolač potpuno ohladi, kako bi ostao kremast i vazdušast.
U šerpici zagrejte mleko dok ne postane toplo (ne sme da proključa). Dodajte pistać krem i kondenzovano mleko, pa dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ohlađen kolač izbockajte viljuškom ili čačkalicom i prelijte pistać mlekom. Ostavite da upije 10-15 minuta.
U činiji sjedinite pistać krem, krem sir i kondenzovano mleko. Mutite mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
Ravnomerno rasporedite preliv preko kolača. Po želji, kolač možete ukrasiti dodatnim seckanim pistaćima ili rendanom belom čokoladom. Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta pre sečenja, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.