Ako tražite lep, osvežavajući kolač za letnje dane, naš predlog je čizkejk sa filom od kisele pavlake i bobičastim voćem. Priprema je jednostavna, a planirajte dan unapred jer je najbolje da se stegne u frižideru preko noći. Evo kako se pravi čizkejk sa bobičastim voćem!
Sastojci:
- 2 šolje zdrobljenog keksa (kao što su Graham krekeri ili digestivni keksi)
- 1/2 šolje neslanog putera, rastopljenog
- 2 šolje kisele pavlake
- 1 šolja granuliranog šećera
- 3 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
- Sveže ili zamrznuto bobičasto voće (400 grama)
- Šećer u prahu za posipanje, po želji
Recept:
Zagrejte rernu na 175°C. U činiji pomešajte mlevenu plazmu i otopljeni puter dok se dobro ne sjedine. Pritisnite smešu na dno podmazanog pleha, stvarajući ravnomeran sloj. Pecite podlogu od keksa u zagrejanoj rerni deset minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi dok pripremate fil.
U činiji za mešanje pomešajte pavlaku, šećer, jaja i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne postane glatko i dobro sjedinjeno.
Na ohlađenu podlogu od keksa u kalupu sipajte fil od pavlake i ravnomerno rasporedite. Vratite pleh u rernu i pecite oko 45-50 minuta, ili dok se fil ne stegne i ivice blago porumene.
Izvadite čizkejk iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu oko deset minuta. Zatim pažljivo uklonite stranice kalupa i ostavite da se kolač potpuno ohladi na rešetki.
Dok se čizkejk hladi, u šerpici izdinstajte bobičasto voće sa pola čaše vode i dve kašike šećera. Ukrasite tortu dobijenim sirupom sa voćem i šećerom u prahu. Ostavite tortu u frižideru najmanje nekoliko sati, ili preko noći, da se ukusi spoje i fil stegne.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Lenja pita sa makom
Koliko dugo mogu da stoje jaja od Uskrsa
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak