Mafini su popularni kolači širom sveta, jer se prave najlakše - umutite sastojke, stavite u kalupe i gotovi su za manje od pola sata! Ako volite mafine, ali i voće, naš današnji predlog su topli mafini sa kajsijama i jogurtom. Najlepši su kada tek izađu iz rerne, ali mogu da stoje i do sutradan. Mada, toliko su ukusni da verovatno neće ostati nijedan! Evo kako se prave mafini sa kajsijama!
Sastojci:
- 1 ½ šolje pšeničnog brašna
- ½ šolje šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- ½ šolje neslanog putera, rastopljenog
- ¾ šolje jogurta
- 2 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 ½ šolje svežih kajsija, isečenih na kockice
Recept:
Zagrejte rernu na1 90°C. Kalup za mafine malo premažite puterom ili u njega ubacite papirne kalupe.
U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so dok se dobro ne sjedine. U posebnoj posudi umutite rastopljeni puter, jogurt, jaja i ekstrakt vanile.
Sipajte tečne sastojke u suve sastojke i lagano mešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne mešate previše; nekoliko grudvica je u redu. Nežno ubacite kajsije iseckane na kockice, ravnomerno ih rasporedite po testu.
Kašikom sipajte testo u pripremljen kalup za mafine, napunite svaku šolju do tri četvrtine. Pecite otprilike 18-20 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar mafina ne izađe čista.
Izvadite mafine iz rerne i ostavite da se ohlade u kalupu nekoliko minuta. Ovi mafini od kajsija savršeni su za doručak, branč ili kao poslastica u bilo koje doba dana. Kada usavršite ovaj recept "poigrajte" se i sa drugim vrstama voća ili dodatkom čokolade, biće predivni!
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem