Koh vole sve generacije bez izuzetka. Ovo je najjednostavnija torta koju mogu da spreme i početnici, ali garantujemo da ovakvu niste probali! Neverovatno je mekana i sočna, tekstura joj je poput krema, a ukus božanstven!
Sastojci:
- 3 jajeta
- 100 g šećera
- 100 g grčkog jogurta
- 80 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- puter ili ulje za namastiti kalupe
- šećer u prahu za posipanje
- Voće ili preliv po želji za posluživanje (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup. Namastite gaputerom ili uljem i pospite sa malo brašna. U većoj posudi, razdvojte belanca i žumanca. Umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Ostavite sa strane. U drugoj posudi, umutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte grčki jogurt i dobro promešajte.
Dodajte brašno i prašak za pecivo u smesu sa žumancima i jogurtom. Lagano mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i ne dobijete glatku smesu. Dodajte sneg od belanaca u smesu i pažljivo ga sjedinite. Koristite spatulu ili kašiku za mešanje i nemojte previše mešati kako ne biste izgubili vazdušastu teksturu.
Pažljivo sipajte smesu u pripremljen kalup i stavite u prethodno zagrejanu rernu, pa pecite oko 20-25 minuta, ili dok torta ne naraste i lepo porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite ih da se malo prohladi u kalupu pre nego što ga izvrnete na tanjir za posluživanje. Po želji, pospite ga sa malo šećera u prahu i poslužite sa svežim voćem ili prelivom po izboru.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem