Sastojci:
Za testo:
- 6–8 komada jagoda
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 120 g putera (omekšalog)
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 125 g brašna
Za pospianje:
- 20 g putera (hladnog)
- 2 kašike brašna
- 1 kašika šećera
Priprema:
Sočan i mirisan kolač sa jagodama, idealan za prolećne dane. Priprema se brzo i lako, a njegov mrvičasti sloj od putera i šećera daje mu poseban šmek.
Uključite rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Operite jagode, očistite im peteljke i isecite ih na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine.
Umutite jaje sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane penasta. Dodajte omekšali puter i nastavite da mutite dok se sve ne sjedini. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa ga postepeno umešajte u smesu. Mešajte dok ne dobijete glatko testo. Sipajte testo u pripremljeni pleh i poravnajte ga. Rasporedite jagode po površini testa.
Pomešajte hladan puter, brašno i šećer, pa rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smesu. Pospite ravnomerno preko jagoda. Pecite kolač 30–35 minuta, dok lepo ne porumeni. Ohladite ga pre sečenja i služenja.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini