Sastojci:

Za testo:

  • 6–8 komada jagoda
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 120 g putera (omekšalog)
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 125 g brašna

Za pospianje:

  • 20 g putera (hladnog)
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika šećera

Priprema:

Sočan i mirisan kolač sa jagodama, idealan za prolećne dane. Priprema se brzo i lako, a njegov mrvičasti sloj od putera i šećera daje mu poseban šmek. 

Savet:

Koristite zrele, ali čvrste jagode kako bi zadržale oblik prilikom pečenja i pustile prirodnu slatkoću.

Uključite rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Operite jagode, očistite im peteljke i isecite ih na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine.

Umutite jaje sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane penasta. Dodajte omekšali puter i nastavite da mutite dok se sve ne sjedini. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa ga postepeno umešajte u smesu. Mešajte dok ne dobijete glatko testo. Sipajte testo u pripremljeni pleh i poravnajte ga. Rasporedite jagode po površini testa.

Pomešajte hladan puter, brašno i šećer, pa rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smesu. Pospite ravnomerno preko jagoda. Pecite kolač 30–35 minuta, dok lepo ne porumeni. Ohladite ga pre sečenja i služenja.

Bonus video

Kako čuvati jagode  Izvor: Kako čuvati jagode