Sastojci:
Za biskvit:
- 340 g brašna
- 30 g kakao praha
- 5 g praška za pecivo
- 2 g vanilin šećera
- 1,5 kašičica crvene boje za hranu (gel ili tečna)
Sastojci za kremu:
- 700 g kreme (čokoladne ili od vanile, po ukusu)
- 500 g pavlake (25% mlečne masti)
- 80 g šećera u prahu
Za ukrašavanje:
- Sveže jagode
- Džem od jagoda (ili voćni žele)
Priprema:
Torta Crveni baršun (Red Velvet) je klasik među poslasticama – poznata po svojoj raskošnoj boji, finom kakao biskvitu i svilenkastoj kremi. Ova verzija se pravi iz jedne kore koja se seče na tri sloja, a bogata krema i sveže jagode daju joj poseban, svečan šmek. Idealna je za proslave, ali i za trenutke kad želite nešto posebno – jer izgleda kao milion dolara, a priprema je zapravo jednostavna.
Prosejte brašno, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer u veću posudu. Dodajte crvenu boju za hranu (gel boja daje najbolji efekat). Umutite sve sastojke sa 4 jaja i 150 g šećera dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Izvadite i ostavite da se biskvit potpuno ohladi. Oštim nožem ili koncem isecite koru horizontalno na tri jednaka dela.
Umutite pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta. Dodajte kremu i sjedinite laganim mešanjem dok ne dobijete glatku i ujednačenu masu.
Stavite prvi sloj biskvita na tacnu. Premažite tanak sloj džema od jagoda, pa nanesite deo kreme.
Pokrijte drugim slojem, ponovite postupak, pa završite trećim slojem biskvita. Premažite celu tortu ostatkom kreme – i po vrhu i sa strane. Poređajte sveže jagode po vrhu. Po želji dodajte još malo džema ili voćnog želea za sjaj i svečan izgled. Stavite u frižider da se stegne, minimum 2–3 sata pre služenja.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije