Sastojci:

  • 1 pravougaona kora lisnatog testa (podeljena na 3 dela)
  • 520 g maskarpone sira
  • 220 g bele čokolade
  • 120 ml  slatke pavlake
  • pola kašičice ekstrakta vanile
  • 200 g jagoda
  • Sveži listići nane (za dekoraciju)

Priprema:

Kada se spoje jednostavni sastojci poput lisnatog testa, maskarpone sira, bele čokolade i svežih jagoda, nastaje prava čarolija na tanjiru. Ova voćna fantazija je savršen balans između hrskave podloge i bogatog, svilenkastog fila, uz osvežavajuću notu jagoda koje donose dašak proleća u svakom zalogaju. Iako izgleda raskošno i kao da zahteva sate rada, zapravo se priprema brzo i lako – idealan je izbor kada želite da impresionirate goste ili da sebi priuštite nešto posebno.

Savet:

Za savršeno ravne kore, tokom pečenja ih možete pokriti drugim papirom za pečenje i dodatnim plehom kako se ne bi previše naduvale.

Zagrejte rernu na 200°C. Lisnato testo isecite na tri jednaka dela, poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i izbockajte viljuškom. Pecite 18–20 minuta, dok ne porumene. Ostavite da se potpuno ohlade.

Istopite belu čokoladu tako što ćete je izlomiti i preliti vrućom slatkom pavlakom. Sačekajte minut-dva, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite da se malo prohladi.

Umutite maskarpone i vanilu mikserom dok ne postanu kremasti. Postepeno dodajte čokoladnu smesu i mutite dok ne dobijete glatku i vazdušastu kremu. Stavite je u poslastičarski špric.

Na tanjir stavite prvi sloj lisnatog testa, nanesite fil u obliku tufnica, pa rasporedite trećinu iseckanih jagoda. Dodajte drugi sloj testa i ponovite postupak sa filom i jagodama.

Završite sa trećim slojem testa, ukrasite preostalim filom i jagodama, pa dodajte listiće nane za svežinu i dekoraciju.

Bonus video

Kako čuvati jagode  Izvor: Kako čuvati jagode