Sastojci:
Za podlogu:
- 300 g keksa (po mogućstvu bez šećera)
- 100 ml kokosovog ulja
- 100–130 ml mleka (dodavati po potrebi)
Za fil:
- 350 g svežeg sira
- 200 g jogurta
- 1 kašika stevije (ili po ukusu)
- Malo vanile
- Kora jednog limuna
- 15 g instant želatina
- 50 ml mlake vode
Za dekoraciju:
- 350 g jagoda
Priprema:
Napravite lagan voćni kolač bez trunke šećera, savršen za leto, dijetu ili kad želite desert bez griže savesti. Sveži sir, jogurt i mirisne jagode stvaraju osvežavajuću, kremastu kombinaciju koja osvaja na prvi zalogaj.
Sameljite keksiće u blenderu ili ih usitnite oklagijom. Dodajte kokosovo ulje i postepeno mleko – mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Utisnite podlogu u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u frižider da se stegne.
U činiji sjedinite sveži sir, jogurt, steviju, vanilu i koru limuna. U drugoj činiji pomešajte želatin s mlakom vodom, ostavite da nabubri 5 minuta, pa lagano zagrejte dok se ne rastvori (ne sme da provri).
Umutite želatin u sirnu smesu. Izlijte fil preko ohlađene podloge i ravnomerno rasporedite. Jagode isecite na polovine ili četvrtine i poređajte po vrhu. Možete pre izlivanja fila dodati i jagode po obodu kalupa preko keksa za još lepši izgled i presek.
Stavite kolač u frižider da se stegne najmanje 4 sata, idealno preko noći.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini