Sastojci:

Za podlogu:

  • 300 g keksa (po mogućstvu bez šećera)
  • 100 ml kokosovog ulja
  • 100–130 ml mleka (dodavati po potrebi)

Za fil:

  • 350 g svežeg sira
  • 200 g jogurta
  • 1 kašika stevije (ili po ukusu)
  • Malo vanile
  • Kora jednog limuna
  • 15 g instant želatina
  • 50 ml mlake vode

Za dekoraciju:

  • 350 g jagoda

Priprema:

Napravite lagan voćni kolač bez trunke šećera, savršen za leto, dijetu ili kad želite desert bez griže savesti. Sveži sir, jogurt i mirisne jagode stvaraju osvežavajuću, kremastu kombinaciju koja osvaja na prvi zalogaj.

Savet:

Ako želite dodatni voćni efekat, napravite preliv od izgnječenih jagoda sa malo stevije i prelijte preko kolača pre služenja.

Sameljite keksiće u blenderu ili ih usitnite oklagijom. Dodajte kokosovo ulje i postepeno mleko – mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Utisnite podlogu u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u frižider da se stegne. 

U činiji sjedinite sveži sir, jogurt, steviju, vanilu i koru limuna. U drugoj činiji pomešajte želatin s mlakom vodom, ostavite da nabubri 5 minuta, pa lagano zagrejte dok se ne rastvori (ne sme da provri).

Umutite želatin u sirnu smesu. Izlijte fil preko ohlađene podloge i ravnomerno rasporedite. Jagode isecite na polovine ili četvrtine i poređajte po vrhu. Možete pre izlivanja fila dodati i jagode po obodu kalupa preko keksa za još lepši izgled i presek.

Stavite kolač u frižider da se stegne najmanje 4 sata, idealno preko noći.

Bonus video

Brauni sa čokoladom i jagodom Izvor: Brauni sa čokoladom i jagodom