Sastojci:

Za brauni koru:

  • 85 g crne čokolade, grubo seckane
  • 56 g neslanog putera
  • 1 veliko jaje (sobne temperature)
  • 100 g šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 35 g brašna

Za čokoladni čizkejk:

  • 500 g krem sira (sobne temperature)
  • 135 g kristal šećera
  • 3 velika jajeta (sobne temperature)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ¼ kašičice soli
  • 170 g crne čokolade, istopljene i tople
  • 18 g kakao praha 
  • 237 ml slatke pavlake, blago ugrejane

Priprema:

Ovaj neverovatno kremasti baskijski čizkejk sa čokoladom i brauni korom na dnu je prava poslastica za ljubitelje čokolade. Spoj bogatog, mekanog braunija i svilenkastog čizkejk fila sa karamelizovanom gornjom koricom pruža nezaboravan desert.

Savet:

Nemojte da prepečete čizkejk – kada ga izvadite iz rerne, treba da bude vidno drhtav u sredini. Upravo ta "nesigurnost" mu daje onu neodoljivu, svilenkastu teksturu kad se ohladi.

Zagrejte rernu na 230°C. Obložite okrugli kalup prečnika 20 cm papirom za pečenje tako da papir prelazi ivice kalupa za najmanje 5 cm. Stavite dva sloja papira ukrštena pod 90° kako biste prekrili sve strane. Nabori su sasvim u redu.

Napravite brauni smesu. Otopite čokoladu i puter u mikrotalasnoj (u intervalima od 30 sekundi) ili na tihoj vatri. Dodajte jaje, šećer i so, pa umutite dok smesa ne postane sjajna i glatka. Umešajte brašno. Sipajte u kalup i poravnajte. Stavite u frižider dok pripremate čizkejk fil.

Pripremite čizkejk smesu. Umutite krem sir mikserom dok ne postane sasvim gladak. Postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok se sav šećer ne rastopi. Sastružite zidove činije nekoliko puta. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro muteći nakon svakog. Zatim umešajte vanilu i so. Dodajte istopljenu čokoladu i prosejani kakao prah. Na kraju, postepeno dodajte blago ugrejanu pavlaku i mutite dok smesa ne postane svilenkasta. Procedite smesu kroz sito da biste uklonili grudvice, pa sipajte u pripremljeni kalup.

Pecite 22–25 minuta dok se gornja površina ne karamelizuje i dobije tamno braon boju. Nemojte prepeći – čizkejk treba da bude jako drhtav kad ga izvadite iz rerne.

Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu na rešetki. Zatim ga pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 8 sati, idealno preko noći. Pažljivo odvojite papir i isecite tortu na parčiće. 

Bonus video

Japanski čizkejk od čokolade  Izvor: Japanski čizkejk od čokolade