Sastojci:
- 2 pakovanja želea (ne želatin!), po 40-45 g
- Voda za pripremu želea
Priprema:
Ako volite osvežavajuće i nepečene poslastice koje se prave bez muke, ovaj kolač sa želeom je pravi pogodak. Sa dva sloja – jednim glatkim, drugim penastim – i efektom „šarenih traka“, izgleda atraktivno, a topi se u ustima. Idealan je za letnje dane, dečije rođendane ili kad vam se jednostavno jede nešto lagano i slatko.
Prvu kesicu želea pripremite tako što je samo prelijete vodom prema uputstvu (bez mućenja). Drugu kesicu pripremite prema uputstvu, ali umesto samo preliva vodom, umutite je mikserom dok ne postane penasta i gusta. Sipajte prvu smesu u drugu i promešajte špatulom. Izlijte lagano u posudu obloženu providnom folijom i ostavite da se stegne u frižideru. Kada se žele dobro stegne, izvadite ga iz pleha, pažljivo uklonite foliju i isecite na trake. Videćete da je žele koji nije bio umućen pao na dno. Spajajte trake tako da budu po tri - žuti sloj sa belim između, formirajući zanimljive kombinacije.
Ovaj kolač je dekorativan i ukusan, sa zanimljivom teksturom zahvaljujući dva različita sloja želea.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije