Sastojci:

Za suvo grožđe natopljeno rumom:

  • 300 g suvog grožđa
  • 125 ml ruma

Za sladoled:

  • 396 ml kondenzovanog mleka
  • 60 ml ruma
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 500 ml slatke pavlake, hladne
  • čokolada, iseckana za ukrašavanje
Zašto je korisno jesti suvo grožđe?

Suvo grožđe je nutritivno bogato, dobar je izvor energije, vlakana, kalijuma, gvožđa i antioksidanasa. Bogato je prirodnim šećerima poput fruktoze i glukoze. Suvo grožđe je dobar izvor vitamina i minerala, uključujući gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum, bakar, fluor, cink i vitamine B kompleksa. Polifenoli u suvom grožđu, poput resveratrola, flavonoida i fenolnih kiselina, imaju antioksidativna svojstva.

Recept za sladoled sa rumom i suvim grožđem:

Kako biste napravili ovaj sladoled, prvo grubo iseckajte suvo grožđe. Zatim zagrejte rum u maloj šerpi na srednjoj vatri, samo dok se ne zagreje. Dodajte suvo grožđe, rasporedite ga da bude što bolje potopljeno. Zatim ostavite da se natopi 30 minuta. Suvo grožđe bi trebalo da upije većinu ruma.

Zatim stavite kondenzovano mleko, rum i vanilu u posudu. Kratko umutite mikserom, samo da se sjedini, a zatim umešajte suvo grožđe natopljeno rumom. Stavite slatku pavlaku u posebnu veliku posudu i mutite na visokoj brzini mikserom 2 1/2 do 3 minuta, dok se dobro ne umuti i ne postane čvrst.

Umešajte oko 1 šolju šlaga u smesu sa kondenzovanim mlekom. Kada se uglavnom sjedini, sipajte smesu sa kondenzovanim mlekom u šlag i lagano nastavite sa mešanjem dok ne postane glatko. Da biste uklonili grudvice, "razmažite" vidljive komadiće šlaga po površini ili uz ivice posude umesto da snažno mešate.

Sipajte u posudu, poklopite ili stavite providnu foliju odozgo i zamrznite a najmanje 12 sati. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaći sladoled od pomorandže.

Pročitajte kako se pravi griz-alva punjena sladoledom po turskom receptu

BONUS VIDEO

00:18
Pečene nektarine sa medom i sladoledom Izvor: Instagram/kalefornia_kravings

StvarUkusa