Sastojci:

  • 1 kašika putera
  • 950 g iseckanih breskvi
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 45 ml viskija
Zašto je korisno da jedete breskve?

Pre svega, breskvaje bogata mikroelementima i antioksidansima. Takođe, prirodna slatkoća breskvu čini dobrom zamenskom namirnicom za prerađene slatkiše. Hlorogena kiselina, jedan od glavnih antioksidanasa u breskvi, pomaže uklanjanju slobodnih radikala, i smanjuje efekte starenja i nastanak hroničnih bolesti. Breskva sadrži čak 10 različitih vitamina, poput vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacina, folata i pantotenske kiseline. Od minerala sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan, gvožđe i kalcijum. Samim time je dobra za zdaravlje crvenih krvnih zrnaca, kostiju i nervnog sistema.

Recept za kuvane breskve sa viskijem i sladoledom od vanile:

Kako biste pripremili breskve na ovaj način, prvo istopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte breskve i krčkajte ih oko 10 minuta, povremeno mešajući. Umešajte smeđi šećer, vanilin ekstrakt i viski, pa krčkajte krčkajte na srednjoj vatri oko 20 minuta, dok breskve ne omekšaju, a sos ne potamni.

Servirajte uz sladoled od vanile i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i sočnu i laku pitu sa breskvama i borovnicama sa prhkom koricom.

Pročitajte kako se pravi neodoljivi letnji kolač sa breskvama

BONUS VIDEO

Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama

StvarUkusa