Sastojci:
- 8 kašika putera
- 2 kašike sirovog indijskog oraha
- 360 g griza
- 240 g + 2 kašike šećera
- 240 g + 2 kašike vode
- 240 g + 2 kašike mleka
- 1 kugla sladoleda
- mleveni cimet, za posipanje
Recept za griz-alvu punjenu sladoledom:
Kako biste napravili griz na ovaj način, prvo u velikoj posudi pomešajte šećer, vodu i mleko dok se šećer ne rastvori. Ostavite tečnu smesu sa strane. Stavite lonac na šporet. Otopite puter. Dodajte indijski orah i griz i pržite na laganoj vatri 15 minuta, mešajući.
Kada griz postane žućkasto-smeđ, dodajte tečnu smesu. Lagano promešajte i zatvorite poklopac lonca. Kada griz počne da upija tečnost, ponovo promešajte i zatvorite poklopac.
Posle 2-3 minuta, nakon što griz dobro upije tečnost, stavite ga u posudu u kojoj ćete servirati, otvorite sredinu pomoću kašike, i stavite kuglu sladoleda. Zatim ponovo dodajte kašiku griza i pritisnite je da se izravna. Okrenite na tanjir i pospite sa cimetom odozgo. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i tradicionalne libanske kolačiće sa filom od urmi.
Pročitajte kako se pravi kolač od griza sa pomorandžom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
