Sastojci:

  • 8 kašika putera
  • 2 kašike sirovog indijskog oraha
  • 360 g griza
  • 240 g + 2 kašike šećera
  • 240 g + 2 kašike vode
  • 240 g + 2 kašike mleka
  • 1 kugla sladoleda
  • mleveni cimet, za posipanje
Zašto je korisno da jedete griz?

Griz je vrlo hranjljiv i kaloričan. Sadrži mikronutrijente poput kompleksa vitamina B, mangana, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

Recept za griz-alvu punjenu sladoledom:

Kako biste napravili griz na ovaj način, prvo u velikoj posudi pomešajte šećer, vodu i mleko dok se šećer ne rastvori. Ostavite tečnu smesu sa strane. Stavite lonac na šporet. Otopite puter. Dodajte indijski orah i griz i pržite na laganoj vatri 15 minuta, mešajući.

Kada griz postane žućkasto-smeđ, dodajte tečnu smesu. Lagano promešajte i zatvorite poklopac lonca. Kada griz počne da upija tečnost, ponovo promešajte i zatvorite poklopac.

Posle 2-3 minuta, nakon što griz dobro upije tečnost, stavite ga u posudu u kojoj ćete servirati, otvorite sredinu pomoću kašike, i stavite kuglu sladoleda. Zatim ponovo dodajte kašiku griza i pritisnite je da se izravna. Okrenite na tanjir i pospite sa cimetom odozgo. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i tradicionalne libanske kolačiće sa filom od urmi.

Pročitajte kako se pravi kolač od griza sa pomorandžom

BONUS VIDEO

01:38
POSLATICA KOJU ĆE UKUĆANI OBOŽAVATI! Laka i brza priprema, DOMAĆI PUDING SA VOĆEM: Pogledajte kako su se poznati snašli u pripremi Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa