Sastojci:
- 600 ml slatke pavlake
- 120 g šećera u prahu
- 250 g krem sira
- 2 kašike likera od višnje
- ulje za podmazivanje
Za testo:
- 340 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 900 ml mleka
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 120 g šećera u prahu
- 60 g putera, iseckanog
- 8 velikih jaja
- 20 g instant kafe
- 1 kašika crnog kakao praha, plus dodatno, za posipanje
Recept za tiramisu od palačinki:
Kako biste napravili tiramisu na ovaj način, prvo napravite testo. Prosejte brašno i prašak za pecivo u veliku posudu. Dodajte 1 kašičicu soli i umutite da se sjedini. Ostavite sa strane. U srednjoj šerpi pomešajte mleko, vanilin ekstrakt, šećer i puter i zagrejte na laganoj vatri, mešajući da se šećer rastvori. Sklonite sa vatre da se malo ohladi. Dodajte jaja, kafu u prahu i kakao i mutite dok se dobro ne sjedini. Postepeno sipajte u smesu brašna, dobro muteći da biste izbegli grudvice. Ostavite testo da odstoji najmanje 2 sata.
Zagrejte tiganj na laganoj vatri i poprskajte ga uljem. Ispržite oko 24 palačinke. Slažite ih na tanjir sa papirom za pečenje između svake 3-4 palačinke. Ostavite sa strane da se potpuno ohlade.
Mikserom umutite slatku pavlaku i šećer u prahu na najjačoj brzini dok se ne formiraju meki vrhovi. Dodajte krem sir i mutite na niskoj brzini, da se sjedini. Umešajte liker od višnje.
Palačinku stavite na tanjir za serviranje i ravnomerno je premažite sa 60 g krema, vodeći računa da idete do same ivice palačinke. Preko stavite drugu palačinku. Ponovite postupak slaganja slojeva, završavajući slojem krema. Hladite 1 sat. Pre serviranja pospite dodatnim kakaom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i banana tiramisu, kolač koji se ne peče.
Pročitajte kako se pravi dva u jedan tiramisu čizkejk
BONUS VIDEO
StvarUkusa