Štrukle sa sirom su najsočnija pita koja se u Srbiji ne sprema često. U bivšoj Jugoslaviji ova pita je bila omiljena, a samo su vešte ruke domaćica znale da je spreme. Takođe, postoje različiti načini spremanja i punjenja, a ovaj je ubedljivo najbolji. Štrukle možete samo da kuvate ili samo da pečere, a apsolutni raj za nepce je kada ih skuvate, pa ispečete. Nema ničeg lepšeg.Testo tokom kuvanja dobije poželjnu žilavost kuvane testenine, ali i upije nešto vode, koja će pomoći da štrukle budu sočnije. Zagorske štrukle sa sirom su bile jedno od Titovih omiljenih jela. Što i nije čudno, obzirom da je rođen u Zagorju i da je bio poznat kao veliki gurman!
U popularnoj emisiji "Praktična žena", čuvena food blogerka Maja Babić, podelila je svoj recept za zagorske štrukle sa sirom. Obavezno isprobajte ovaj starinski recept za pitu sa sirom koja će vas sigurno oduševiti.
Sastojci:
Za testo:
250 g mekog brašna
1 ravna kašičica soli
1 jaje
100 ml mlake vode
1 kašika ulja
Za fil:
500 g sitnog sira
1 jaje
100 ml kisele pavlake
Još:
250 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Pomešajte brašno i so, pa dodajte jaje, vodu, ulje i dobro umesite testo. Treba da dobijete mekano testo koje će se malo lepiti za ruke. Nauljite ruke i oblikujte loptu. Stavite u posudu koji ste nauljili i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji minimum pola sata. Sir, jaje i pavlaku dobro sjedinite, a zatim posolite prema ukusu. Zatim na trpezarijskom stolu raširite stolnjak i obilno ga pospite brašnom. Testo u komadu prebacite na sto. Ako je testo previše mekano koristite špatulu. Zapravo, najlakši način da se izborite sa mekim testom u ovoj fazi je da ga što manje dirate rukama. Pospite i testo brašnom, pa oklagijom razvucite testo u obliku pravouganika, dimenzija otprilike 40x30 cm. Zatim podvucite ruke pod testo i polako povucite taj deo ka sebi. Ponovite postupak sa svih strana. I tako radite sve dok ne rastanjite testo na dimenzije oko 90x70 cm. Oblik je i dalje pravougaoni. Dobijeni fil nanesi na 1/3 površine, ali po dužini. Preklopite ivicu testa preko početka fila, pa uzdizanjem stolnjaka zavijte testo u rolnu. Pomoću debljeg tanjirića odsecite ivice rolne (tu je nagomilano zadebljalo testo, a i nema fila). Zatim dršku varjače uronite u brašno, pa njom pritisnite na 12 mesta da napravite štrukle jednake veličine. Presecite ih tanjirićem. Poređajte šturkle na pleh koji ste obložili krpom i posuli brašnom. Ovo se radi kako bi testo na preseku ostalo koliko-toliko zatvoreno, što ne bi bio slučaj da ste sekli nožem ili drugim oštrim sečivom. U šerpu sipajte 4l vode i 3 kašičice soli, pa kada provri stavite štrukle. Čim voda krene ponovo da vri, kuvajte 10-ak minuta i vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte u četvrtastu tepsiju dimenzija 30x20 cm. Prelijte pavlakom za kuvanje i sipajte par kašika vode u kojoj su se štrukle kuvale, da ogreznu. Moraćete tokom ređanja da ih malo sabijete da bi sve stale. Pecite u zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem