Domaćice iz Vranja od davnina prave samsu, tradiconalnu praznu pitu koja se preliva kiselim mlekom i belim lukom. U originalnom receptu razvijaju se domaće kore, ali možete da koristite kupovne, samsa će biti jednako ukusna. Tako je i originalni recept malo korigovan i prilagođen i onima koji nisu tako vešti. Ako želite da napravite samsu koja je mnogo jednostavnija, onda u nastavku teksta pročitajte recept. Ova pita je poznata po aromatičnom prelivu, a toliko je ukusna da ćete tražiti repete.
- Sastojci:
- 500 g kora
- 300 ml mlake vode
- 25 g kvasca
- 125 g masti
- 7 kašika brašna
- 1/2 kašičice soli
- Za preliv:
- 200 ml kisele pavlake
- 200 ml jogurta
- 3 čena belog luka
Priprema:
U posudi pomešajte mlaku vodu, pa izdrobite kvasac. Zatim dodajte mast koju ste istopili, a onda i brašno. Ako je smesa suviše retka dodajte još malo brašna. Treba da bude kao za palačinke.Uzmite koru, pa je premažite dobijenom smesom i urolajte. Tako radite sve dok imate kora. Možete i da ređate jednu na drugu. Ređajte u nauljenu tepsiju. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata. U drugoj posudi pomešajte pavlaku, jogurt i mleveni beli luk, pa 10 minuta pre kraja pečenja prelijte pitu i ostavite da se dopeče.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem