Priganice su jelo od prženog testa koje je nastalo u Crnoj Gori. Dosta podsećaju na uštipke i krofne, a tradicionalno se služe sa medom ili džemom. Naravno, možete da ih jedete i slane, izbor je na vama. Postoji i par trikova koje su iskusne domaćice podelile i tako olakšale pripremu. Kada želite da napravite savršeno vazdušaste priganice bitno je da koristite tačnu količinu kvasca koja je navedena u sastojcima, a ako želite da one brže narastu obavezno ih stavite u zagrejano, ali ne vrelo ulje i povremeno pomerite tiganj. Takođe, ako želite da upiju manje ulja prilikom prženja u smesu dodajte rakiju i obavezno još jednom promešajte testo pre nego što krenete da kašikom spušate u ulje.
- Sastojci:
- 300 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašićica soli
- 40 g svežeg kvasca
- oko 400 g brašna
- 1 kašika rakije
Priprema:
U posudu sipajte mlaku vodu i izdrobite kvasac, pa dodajte šećer. Ostavite 5 minuta da se aktivira, pa dodajte prosejanom brašno sa kašičicom soli, a onda sipajte i rakiju. Umesite testo kašikom, ali da bude gusto. Pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste nekih 20 minuta. Još jednom promešajte testo, pa vadite pokvašenom kašikom i sipajte u zagrejano ulje. Vadite u tanjir obložen ubrusom.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus