Pite su se spremale još u staroj Grčkoj i Egiptu, a danas postoji milion načina za njihovu pripremu. Mogu da se prave od kupovnih ili domaćih kora, a nadevi mogu da budu slani ili slatki. Danas vam donosimo recept za fantasitičnu izlivenu napuljsku pitu koja se pravi slično kao carska pita. Testo se pravi u blenderu gde samo pomešate sastojke, a povrće, šunku i sir iseckajte i eto gotovog nadeva. Ovaj recept za pitu je nikad jednostavniji i uspeva svima, a super je predlog i za slavsko predjelo.
Sastojci:
- 200 g mocarele
- 1 kobasica (može čorizo)
- 1/2 crnog luka
- 200 g šunke
- 1/2 šolje seckanih maslina
- 1/2 konzerve kukuruza
- 1/2 konzerve graška
- 1 paradajz
- Za testo:
- 3 jajeta
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje ulja
- 340 ml jogurta
- 2 seckana čena belog luka
- 3 kašike rendanog parmezana
- 2 šolje brašna
- 1 kašika suvog kvasca
Recept za napuljsku pitu sa povrćem:
U posudi pomešajte sitno seckanu mocarelu, pola kobasice, šunku, paradajz, crni luk i masline. DOdajte proceđeni grašak i kukuruz, pa sve dobro sjedinite. U blender sipajte mleko, ulje i jogurt i jaja, pa dobro izblendirajte. Zatim dodajte beli luk, parmezan, kao i brašno i kvasac. Opet dobro izblendirajte. Pola količine testa za napuljsku pitu sipajte u tepsiju koju ste nauljili i posuli brašnom. Preko sipajte nadev, pa preostalo testo za pitu i poravnajte. Preko poređajte preostalu kobasicu koju ste isekli na kolutove i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata. Pita je spremna za služenje.
Pročitajte i ovo: Portugalski recept za špansku pitu
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus