Pite su se spremale još u staroj Grčkoj i Egiptu, a danas postoji milion načina za njihovu pripremu. Mogu da se prave od kupovnih ili domaćih kora, a nadevi mogu da budu slani ili slatki. Danas vam donosimo recept za fantasitičnu izlivenu napuljsku pitu koja se pravi slično kao carska pita. Testo se pravi u blenderu gde samo pomešate sastojke, a povrće, šunku i sir iseckajte i eto gotovog nadeva. Ovaj recept za pitu je nikad jednostavniji i uspeva svima, a super je predlog i za slavsko predjelo.

Sastojci:

  • 200 g mocarele
  • 1 kobasica (može čorizo)
  • 1/2 crnog luka
  • 200 g šunke
  • 1/2 šolje seckanih maslina
  • 1/2 konzerve kukuruza
  • 1/2 konzerve graška
  • 1 paradajz
  • Za testo:
  • 3 jajeta
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 šolje ulja
  • 340 ml jogurta
  • 2 seckana čena belog luka
  • 3 kašike rendanog parmezana
  • 2 šolje brašna
  • 1 kašika suvog kvasca

Recept za napuljsku pitu sa povrćem: 

U posudi pomešajte sitno seckanu mocarelu, pola kobasice, šunku, paradajz, crni luk i masline. DOdajte proceđeni grašak i kukuruz, pa sve dobro sjedinite. U blender sipajte mleko, ulje i jogurt i jaja, pa dobro izblendirajte. Zatim dodajte beli luk, parmezan, kao i brašno i kvasac. Opet dobro izblendirajte. Pola količine testa za napuljsku pitu sipajte u tepsiju koju ste nauljili i posuli brašnom. Preko sipajte nadev, pa preostalo testo za pitu i poravnajte. Preko poređajte preostalu kobasicu koju ste isekli na kolutove i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata. Pita je spremna za služenje. 

Pročitajte i ovo: Portugalski recept za špansku pitu

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Milica Radović

Izvor: StvarUkusa