Španska pita je bogatog ukusa, jednostavno se priprema a možete je poslužiti za doručak, večeru ili kao predjelo na slavi. Poznata je i pod imenom carska pita, a ukosom dosta podseća na projaru. Postoji dosta recepata za špansku pitu, a mi vam predlažemo da probate i ovaj poznatog portugalskog kuvara Alvara Rodrigeza. Portugalci ovo slano pecivo prave malo drugačije od nas, pa tako dodaju u testo i neutralnu pavlaku, a nadev obogate lukom i aromatičnim začinskim biljem. Obavezno isprobajte ovaj portugalski recept za špansku pitu, jer će vam se sigurno dopasti.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 120 ml toplog mleka
- 60 ml neutralne pavlake
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 280 g brašna
- 5 g suvog kvasca ili 10 g svežeg
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- Još:
- 2 čena belog luka
- 1 crni luk
- 130 g praške šunke
- 100 g tvrdog sira
- 30 g parmezana
- 50 g zelenih maslina
- malo svežeg bosiljka
- malo svežeg peršuna
- malo origana
- 1 ljuta papričica (može i obična ili pečena)
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašičica maslinovog ulja
Portugalski recept za špansku pitu sa neutralnom pavlakom:
Penasto umutite jaja, pa dodajte mleko i neutralnu pavlaku. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno, kvasac, so, šećer i prašak za pecivo. Sipajte ulje i dobro umutite smesu za špansku pitu. Zatim iseckajte šunku, papriku, masline, bosiljak i peršun, kao i crni luk, a mleveni izrendajte, kao i tvrdi sir. Sve to dodajte u smesu za špansku pitu, a onda dodajte i parmezan. Lepo promešajte da se svi sastojci sjedine. Sipajte u posudu koju ste malo nauljili, a onda premažite jajetom koje ste umutili sa maslinovim uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta.
Pročitajte još: Kako se pravi posna španska pita
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus