Španska pita je bogatog ukusa, jednostavno se priprema a možete je poslužiti za doručak, večeru ili kao predjelo na slavi. Poznata je i pod imenom carska pita, a ukosom dosta podseća na projaru. Postoji dosta recepata za špansku pitu, a mi vam predlažemo da probate i ovaj poznatog portugalskog kuvara Alvara Rodrigeza. Portugalci ovo slano pecivo prave malo drugačije od nas, pa tako dodaju u testo i neutralnu pavlaku, a nadev obogate lukom i aromatičnim začinskim biljem. Obavezno isprobajte ovaj portugalski recept za špansku pitu, jer će vam se sigurno dopasti. 

Sastojci: 

  • 3 jajeta
  • 120 ml toplog mleka 
  • 60 ml neutralne pavlake 
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 280 g brašna 
  • 5 g suvog kvasca ili 10 g svežeg 
  • 1 kašičica šećera 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Još:
  • 2 čena belog luka
  • 1 crni luk 
  • 130 g praške šunke 
  • 100 g tvrdog sira 
  • 30 g parmezana 
  • 50 g zelenih maslina 
  • malo svežeg bosiljka 
  • malo svežeg peršuna 
  • malo origana 
  • 1 ljuta papričica (može i obična ili pečena)
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje 
  • 1 kašičica maslinovog ulja 

Portugalski recept za špansku pitu sa neutralnom pavlakom:

Penasto umutite jaja, pa dodajte mleko i neutralnu pavlaku. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno, kvasac, so, šećer i prašak za pecivo. Sipajte ulje i dobro umutite smesu za špansku pitu. Zatim iseckajte šunku, papriku, masline, bosiljak i peršun, kao i crni luk, a mleveni izrendajte, kao i tvrdi sir. Sve to dodajte u smesu za špansku pitu, a onda dodajte i parmezan. Lepo promešajte da se svi sastojci sjedine. Sipajte u posudu koju ste malo nauljili, a onda premažite jajetom koje ste umutili sa maslinovim uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. 

Pročitajte još: Kako se pravi posna španska pita

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Instagram/tamara.vucic.serbia

Izvor: StvarUkusa