Pite se prave od kora, domaćih ili kupovnih, a nadev možete da koristite po želji. Zbog jednostavne i brze pripreme i fantastičnog ukusa svi ih vole, a naš današnji predlog je da napravite pitu sa tikvicama i šunkom. Ovo je najjednostavniji recept, jer nema mešenja testa niti pravljena kora, već se iseckani sastojci pomešaju u posudi i sve se ispeče. Uživajte! 

  • Sastojci:
  • 2 tikvice
  • 2 kašike majoneza 
  • 1 crni luk 
  • 150 g mocarela ili nekog tvrdog sira 
  • 1 veza mirođije 
  • 3 jajeta 
  • 3 kašike brašna 
  • 1 kašika praška za pecivo 
  • 1 kašika prezli 
  • 300 g šunke 
  • 1 kašičica italijanskog začina 

Priprema: 
Tikvice izrendajte, pa posolite i ostavite da puste vodu nekih 10 minuta. Zatim ih dobro ocedite, pa stavite u posudu. Dodajte rendanu mocarelu, seckanu mirođiju, seckani crni luk, jaja, pa posolite, pobiberite i pospite italijanskim začinom. Dodajte majonez, pa sve dobro sjedinite, a onda dodajte i brašno sa praškom za pecivo. Opet dobro promešajte. Nauljite vatrostalnu posudu i pospite je prezlama. Sipajte trećinu smese sa tikvicama i poravnajte, pa poređajte šunku. Tako radite dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red je smesa sa tikvicama. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/gayanefood Grčka pita sa sirom i spanaćem

Izvor: Stvar ukusa