Šuster pita je starinski slatkiš sa džemom i orasima, a mi vam donosimo sjajan recept za slanu verziju. Ako volite pite sigurni smo da će vas ova oduševiti, a priprema se od mekanog testa i nadeva sa pečenicom i prazilukom. Ovako pripremljena dosta podseća na lenju pitu, a ako želite nadev možete i da promenite. Super je što ovu pitu možete da jedete i kada je post.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 180 ml kisele vode
  • 180 ml ulja
  • Za fil:
  • 2 praziluka
  • 300 g pečenice
  • 100 g maslina
  • malo origana
  • kečap

Recept za slanu šuster pitu:

16:22
Korak 1

Umesite testo

U posudi pomešajte prosejano brašno, so, kvasac i šećer. Lepo promešajte, pa sipajte kiselu vodu i ulje. Umesite mekano testo i stavite u posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 30 minuta. 

16:24
Korak 2

Napravite nadev

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan praziluk. Posolite i pobiberite, pa pržite dok ne omekša. Pečenicu i masline isecite po želji.

16:24
Korak 3

Napravite pitu

Podelite testo na 4 jednaka dela i oblikujte lopte. Razvucite testo veličine tepsije i stavite na dno koje ste obložili pek papirom. Premažite kečapom, pospite origanom, pa sipajte nadev, a onda i seckane masline. Stavite koru opet, pa premažite kečapom, pospite origanom, pa premažite nadevi pospite masline. Ponovite još jednom ceo postupak. Na kraju stavite poslednju koru, a nju samo premažite kečapom i pospite origanom. Izbockajte na par mesta.

16:35
Korak 4

Pecite pitu 

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. 

Pročitajte i ovo: Fensi pita sa šunkom

BONUS VIDEO: 

Grčka pita sa sirom i spanaćem  Instagram/gayanefood

(StvarUkusa/S.B.)