Šuster pita je starinski slatkiš sa džemom i orasima, a mi vam donosimo sjajan recept za slanu verziju. Ako volite pite sigurni smo da će vas ova oduševiti, a priprema se od mekanog testa i nadeva sa pečenicom i prazilukom. Ovako pripremljena dosta podseća na lenju pitu, a ako želite nadev možete i da promenite. Super je što ovu pitu možete da jedete i kada je post.
Sastojci:
- 450 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 180 ml kisele vode
- 180 ml ulja
- Za fil:
- 2 praziluka
- 300 g pečenice
- 100 g maslina
- malo origana
- kečap
Recept za slanu šuster pitu:
Umesite testo
U posudi pomešajte prosejano brašno, so, kvasac i šećer. Lepo promešajte, pa sipajte kiselu vodu i ulje. Umesite mekano testo i stavite u posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 30 minuta.
Napravite nadev
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan praziluk. Posolite i pobiberite, pa pržite dok ne omekša. Pečenicu i masline isecite po želji.
Napravite pitu
Podelite testo na 4 jednaka dela i oblikujte lopte. Razvucite testo veličine tepsije i stavite na dno koje ste obložili pek papirom. Premažite kečapom, pospite origanom, pa sipajte nadev, a onda i seckane masline. Stavite koru opet, pa premažite kečapom, pospite origanom, pa premažite nadevi pospite masline. Ponovite još jednom ceo postupak. Na kraju stavite poslednju koru, a nju samo premažite kečapom i pospite origanom. Izbockajte na par mesta.
Pecite pitu
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Pročitajte i ovo: Fensi pita sa šunkom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus