Približava se Sveti Jovan, a svi znamo da je slavski kolač obavezan na trpezi. Ako ste napravili manji kolač i ne možete da poslužite gostima umesto hleba, donosimo vam sjajano rešenje. Napravite mini verziju pravog domaćinskog hleba, a obogatite ga sirom i šunkom. Testo se lako priprema i uspeva svima, a peče se samo pola sata. Spas svake domaćice ako želi da posluži vruć i svež hleb na slavskom stolu. 

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 1/2 kocke kvasca 
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml jogurta 
  • 2 jajeta + 1 žumance 
  • 30 g putera 
  • 2 kašike ulja 
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli 
  • sir
  • šunka

Recept za domaći hleb punjen sirom i šunkom:

13:41
Korak 1

Umesite testo 

U posudi pomešajte toplo mleko, izdrobljeni kvasac i šećer. Dodajte kašiku brašna i sve lepo sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 30 minuta. Zatim sipajte jogurt, istopljeni puter i jaja. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo, nauljite ga i pokrijte providnom folijom. Ostavite da nadođe nekih 30 minuta.

13:41
Korak 2

Oblikujte hleb

Zatim razvucite testo u obliku pravougaonika i isecite na 4 jednaka praovuaonika. Stavite sir i šunku na svako testo i urolajte. 

13:41
Korak 3

Pecite hleb

Ređajte hleb na pleh obložen pek papirom, pa premžaite umućenim jajetom. Zasecite na 3 mesta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. 

Pročitajte i ovo: Domaći hleb od 4 sastojka

BONUS VIDEO: 

Kako da dekorišete slavski hleb  Instagram/grateful_loaf

(StvarUkusa/S.B.)