Približava se Sveti Jovan, a svi znamo da je slavski kolač obavezan na trpezi. Ako ste napravili manji kolač i ne možete da poslužite gostima umesto hleba, donosimo vam sjajano rešenje. Napravite mini verziju pravog domaćinskog hleba, a obogatite ga sirom i šunkom. Testo se lako priprema i uspeva svima, a peče se samo pola sata. Spas svake domaćice ako želi da posluži vruć i svež hleb na slavskom stolu.
Sastojci:
- 800 g brašna
- 1/2 kocke kvasca
- 250 ml mleka
- 250 ml jogurta
- 2 jajeta + 1 žumance
- 30 g putera
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- sir
- šunka
Recept za domaći hleb punjen sirom i šunkom:
Umesite testo
U posudi pomešajte toplo mleko, izdrobljeni kvasac i šećer. Dodajte kašiku brašna i sve lepo sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 30 minuta. Zatim sipajte jogurt, istopljeni puter i jaja. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo, nauljite ga i pokrijte providnom folijom. Ostavite da nadođe nekih 30 minuta.
Oblikujte hleb
Zatim razvucite testo u obliku pravougaonika i isecite na 4 jednaka praovuaonika. Stavite sir i šunku na svako testo i urolajte.
Pecite hleb
Ređajte hleb na pleh obložen pek papirom, pa premžaite umućenim jajetom. Zasecite na 3 mesta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Pročitajte i ovo: Domaći hleb od 4 sastojka
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem