Umesto da kupujete u pekari ili prodavnici, bolje je da sami umesite odličan domaći hleb. Mi vam donosimo savršen recept za hleb koji će uspeti i neiskusnim domaćicama, jer se testo ne mesi. Biće vam potrebno malo vremena, ali zato ćete napraviti hleb sa hrskavom koricom i mekanom sredinom kojem niko neće moći da odoli. A ovo je i super predlog ako ne volite da jedete bajat hleb, a većina prodavnica je zatvorena prva dva dana posle praznika. 

Sastojci:

370 ml tople vode 
2 kašičice suvog kvasca 
500 g brašna 
1 kašičica soli

Kako se pravi domaći hleb - recept:

9:49
Korak 1

Umesite testo 

U posudi pomešajte toplu vodu i kvasac, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i so i sve lepo promešajte varjačom - sastojci treba da se sjedine. Pokrijte krpom i poprskajte je vodom, pa ostavite da testo odstoji nekih 2 sata. 

9:53
Korak 2

Oblikujte hleb 

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa ga rukama par puta "presložite". Zatim oblikujte loptu od testa, pokrijte krpom i ostavite da odmori još 30 minuta. Prebacite hleb u posudu sa poklopcem (koja može u rernu) i zasecite na vrhu u obliku krsta. Poklopite. 

9:56
Korak 3

Ispecite hleb 

Pecite hleb u zagrejanoj rerni na 220°C nekih 30 minuta, a zatim skinite poklopac i pecite još 15-20 minuta da dobije lepu hrskavu i zlatnu koricu. 

Pročitajte i ovo: Najmekši domaći hleb sa jogurtom

BONUS VIDEO: 

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

(StvarUkusa/S.B.)