Nekada su domaćice stalno pravile proju, jer za ovaj recept trebaju 3 osnovna i jeftina sastojka koja svi imaju kod kuće. Služila se umesto hleba, a kasnije je nastala i projara tako što je svaka domaćica dodavala sastojke po želji i tako učinila ovu vrstu peciva još ukusnijom. Danas postoji milion recepata za projaru, a mi vam donosimo pravi domaćinski sa slaninom, pečenom paprikom i aromatičnim belim lukom. Ovako pripremljena projara će se svima dopasti, a zbog jogurta će biti i mekana. 

Sastojci:

200 g kukuruznog brašna
100 g brašna
200 ml kisele vode
200 ml jogurta
4 jajeta
100 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
200 g slanine 
3 pečene paprike 
4 čena belog luka 

Recept za projaru sa slaninom, pečenom paprikom i belim lukom:

12:22
Korak 1

Kako se pravi smesa za projaru 

U posudi pomešajte obe vrste brašna i dodajte prašak za pecivo. Zatim sipajte kiselu vodu, jogurt, ulje i dodajte jaja. Dobro sjedinite da dobijete glatku smesu. Zatim u smesu dodajte seckanu slaninu koju ste prethodno propržili u suvom tiganju, seckanu pečenu papriku i mleveni beli luk. Lepo promešajte. 

12:35
Korak 2

Sipajte smesu za projaru u tepsiju

Dobijenu smesu za projaru sipajte u nauljenu tepsiju, a ako želite da budu u obliku mafina, smesu sipajte u kalup za mafine. Ako želite možete preko da pospete i malo rendanog sira. 

12:36
Korak 3

Kako se peče projara

Pecite projaru u zagrejanoj rerni na 200°C tačno 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 20 minuta. 

Pročitajte i ovo: Projara sa gotovim korama

BONUS VIDEO: 

PORODICA UBEDLJIVOM POBEDOM OSVOJILA 100.000 DINARA! Potaž od vrganja i projara koji je iznenadio SVE članove žirija  Kurir televizija

(StvarUkusa/S.B.)