Nekada su domaćice stalno pravile proju, jer za ovaj recept trebaju 3 osnovna i jeftina sastojka koja svi imaju kod kuće. Služila se umesto hleba, a kasnije je nastala i projara tako što je svaka domaćica dodavala sastojke po želji i tako učinila ovu vrstu peciva još ukusnijom. Danas postoji milion recepata za projaru, a mi vam donosimo pravi domaćinski sa slaninom, pečenom paprikom i aromatičnim belim lukom. Ovako pripremljena projara će se svima dopasti, a zbog jogurta će biti i mekana.
Sastojci:
200 g kukuruznog brašna
100 g brašna
200 ml kisele vode
200 ml jogurta
4 jajeta
100 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
200 g slanine
3 pečene paprike
4 čena belog luka
Recept za projaru sa slaninom, pečenom paprikom i belim lukom:
Kako se pravi smesa za projaru
U posudi pomešajte obe vrste brašna i dodajte prašak za pecivo. Zatim sipajte kiselu vodu, jogurt, ulje i dodajte jaja. Dobro sjedinite da dobijete glatku smesu. Zatim u smesu dodajte seckanu slaninu koju ste prethodno propržili u suvom tiganju, seckanu pečenu papriku i mleveni beli luk. Lepo promešajte.
Sipajte smesu za projaru u tepsiju
Dobijenu smesu za projaru sipajte u nauljenu tepsiju, a ako želite da budu u obliku mafina, smesu sipajte u kalup za mafine. Ako želite možete preko da pospete i malo rendanog sira.
Kako se peče projara
Pecite projaru u zagrejanoj rerni na 200°C tačno 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 20 minuta.
Pročitajte i ovo: Projara sa gotovim korama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem